Index Vakbarát Hírportál

Újra Budapestre jön a legviccesebb transzvesztita

2018. november 30., péntek 11:48

Két évvel az után, hogy először Magyarországon lépett fel, újra Budapestre érkezik a világ legismertebb transznemű komikusa, Eddie Izzard. Ezúttal a  Wunderbar című új stand-up turnéjával jön el a Kongresszusi Központba, 2019. április 20-án, szombaton este nyolckor.

Izzard a legutóbbi stand-up produkciója, a Force Majeure után egy személyes hangvételű show-t hoz el hozzánk, amelyben "az életről, szerelemről, történelemről és az univerzumról alkotott maradéktalanul egyedi és szürreális nézeteiről" fog beszélni, legalábbis a szervezők közleménye alapján.

Izzarddal tavaly interjút is közöltünk; a sztár beszélt arról, hogyan szóltak be neki női ruhái miatt Budapesten, és hogy miért nem tanulja meg magyarul a fellépéseinek szövegét, ha egyszer németül is franciául is tudja őket.

Izzard fellépése már egy sorozat része: a szervezők először Louis CK-t hozták el, utána jött Eddie Izzard, majd Anthony Jeselnik és Bill Burr, utóbbi 2019. január 9-én. A fellépésre már jegyeket is lehet venni, 7900 és 21 900 forint közötti árakon. Az előadás angol nyelvű lesz, és nem túl meglepő módon "tartalmazhat olyan megfogalmazásokat, amelyek az előadó szókimondó stílusát tükrözik".

Izzard minden bizonnyal a világ legismertebb transznemű komikusa, aki négyévesen jött rá, hogy férfitestben élő nő, de nemváltó műtéten nem esett át - saját bevallása szerint "heteroszexuális transzvesztitának vagy leszbikus férfinak" kell tekinteni. Kiváló színész, de még jobb komikus, aki a Monty Python-társulatot tartja inspirációjának. John Cleese egyszer azt mondta róla, hogy ő az elveszett Python, aki soha nem volt a társulat tagja, de simán befért volna. A briteknél nemzeti intézmény, minden idők harmadik legviccesebb brit színészének tartják, előadásaira pillanatok alatt elfogynak a jegyek.

Az 57. születésnapját nem sokkal a fellépés előtt ünneplő Izzard a stand-up mellett szerepelt filmekben (pl. Ocean's 12-13, Valkyre), tévében (többek között a Gazdagék című sorozatban és a Hannibalban), a színházban eljátszotta II. Edward királyt  és szerepelt egy David Mamet-darabban is. Egyszer, csak úgy, 51 nap alatt lefutott 43 maratont, pedig előtte nem csinált ilyesmit, majd 2016-ban 27 nap alatt 27 másikat is - utóbbival 1,35 millió fontot gyűjtött a Sports Relief nevű szervezetnek. Stand-upolt már franciául, németül, spanyolul, oroszul és arabul is, pedig egyik nyelvet sem beszéli. A Brexit egyik nagyon híres ellenzője volt, a brit Munkáspárt ismert támogatója, és rebesgették, hogy indulni fog a 2020-as londoni polgármester-választáson.

Humora csípős, vagy inkább metsző, nagyon komoly témákat dolgoz fel és jár körül alaposan, imádja a saját emberi gyengeségeit kifigurázni, de nem állja a barmokat, és nincs olyan tabutéma, amit nem boncolgatna élvezettel - különösen akkor, ha a közönségen látja, hogy kényelmetlenül érzik magukat. 

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok