Index Vakbarát Hírportál

Rég elveszett Honthy Hanna felvételt tett közzé a filmalap

2018. december 1., szombat 11:06

Egy nem rég elveszettnek hitt Honthy Hanna felvételt talált a nemzeti filmalap. A víg özvegy című Lehár-operettet 1941-ben rögzítették a Magyar Rádióban

Kurutz Márton, a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum gyűjteményi és kutatási vezetője erről beszélt a Blikknek, miután tavaly személyesen ment ahhoz a diósdi víkendházhoz, ahonnan rájuk telefonáltak, hogy az ott tárolt régi lemezekre felhívják a figyelmet. Az eredeti 140 perces adásnak a fele maradt meg. A felvételeket rég elveszettnek hitték.

A felvétel 74 perces, itt tudja meghallgatni:

Kurutz Márton elmondta, hogy csak A víg özvegy élte túl a hangarchívum pusztulását, az "1945-ös ostrom idején minden megsemmisült. Illetve Az ember tragédiája fennmaradt, de csak azért, mert Madách Imre drámájának 1938-as hangjáték- változatát forgalomba hozták. Eredeti, rádiós felvételei odavesztek."

A telefonálónak fogalma sem volt, hogyan került hozzájuk, illetve a családjához a felvételek, vélhetően a rádió diósdi adótornyában készítették elő őket sugárzásra, de aztán az orosz bevonuláskor egy alkalmazott kimentette őket, írja a lap. 

Rovatok