Index Vakbarát Hírportál

Pártatlansággal senki sem vádolhatja a zalegerszegi színház igazgatóját

2018. december 3., hétfő 16:06

Az MTI egy izgalmasnak ígérkező holnapi programról számolt be röviden, ami első blikkre nem is szúrna szemet, tessék csak nézni:

Mikor: 2018.12.04 13:00

Hol: Zalaegerszeg, Fidesz-iroda (Kosztolányi u. 8.)

Mi: Sajtótájékoztató, háttérbeszélgetés

Téma: A családok védelméről szóló nemzeti konzultációval kapcsolatos sajtótájékoztató

A probléma a résztvevők névsorának böngészésekor böki ki az ember szemét:

Résztvevők: Vigh László parlamenti képviselő, miniszteri biztos; Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere; dr. Besenczi Árpád, a Hevesi Sándor Színház igazgatója.

Szóval a helyi színházigazgató a Fidesz-irodába megy el gazsulálni egy eseményre, ami azért annyira nem szokványos, függetlenség, művészet, szabadság, anyámkínja ugye, de nem is annyira meglepő a dolog. 2009-ben történt, hogy Besenczi Árpád színészt a (fideszes) zalaegerszegi önkormányzat annak ellenére nevezte ki a Hevesi Sándor Színház igazgatójának, hogy a színház társulata és a szakmai tanácsadó testület is a másik jelöltet, Tucsni Andrást, a színház akkori irodalmi vezetőjét tartotta alkalmasabbnak.

A kinevezésről beszámoló Népszabadság szerint Besenczi Árpád kinevezésére a közgyűlés többségben lévő Fidesz-frakciójának tagjai voksoltak igennel. A posztra egyébként négyen jelentkeztek, de a pályázat elbírálásának végső szakaszában csak ketten maradtak állva: Tucsni András, valamint Besenczi Árpád. A társulat tagjainak nagy többsége - miután meghallgatta a két pályázót - titkos szavazáson voksolt arra, kit támogatna. Tucsni András negyven szavazatot kapott, Besenczi Árpád viszont mindössze kettőt.

Hasonlóképpen foglalt állást a főként szakemberekből álló bíráló bizottság is: csak a város fideszes polgármestere és alpolgármestere szavazott Besenczire, a többi hat tag Tucsni pályázatát ítélte jobbnak. Mindezek után a zalaegerszegi közgyűlés kulturális bizottsága mégis Besenczit javasolta direktornak a csütörtöki, végső szót kimondó közgyűlés előtt.

Az idei választások előtt is előkapták a direktort, hogy mondjon valami kedveset a Fideszről, ezt sikerült:

Nagyon fontos kérdés, hogy tíz-tizenöt év múlva hogy fog ez az ország kinézni.Milyen lesz az etnikai, a kulturális összetétele? Ennek megfelelően nem kérdés, hogy én melyik oldal mellett teszem le a voksomat, hiszen az elmúlt nyolc év bizonyította, hogy ez a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az ország valóban magyar maradjon.

Rovatok