Index Vakbarát Hírportál

Opera a gulágról

2018. december 6., csütörtök 20:14

Idén száz éve született Alekszandr Szolzsenyicin, orosz író. Ebből az alkalomból opera készült egyik legismertebb és legjobb regényéből, az Iván Gyenyiszovics egy napjából. 

A darabot pénteken mutatják be a moszkvai Nagyszínházban. A darab zenéjét Alexandr Csajkovkszij szerezte, a bemutatón pedig az író fia, Ignat Szolzsenyicin fog vezényelni. A kétfelvonásos opera - akárcsak a kisregény - egy szibériai munkatáborban robotoló fogoly egy napjáról szól. 

Az 1918. december 11-én született Szolzsenyicin regényében a saját túlélési tapasztalatait írta meg, hiszen 1945-ben nyolc év kényszermunkára ítélték. Egy moszkvai zárt intézetben, majd egy kazahsztáni lágerben dolgozott kőművesként és öntőmunkásként.

Az 1959-ben írt kisregénye csak 1962-ben a hruscsovi olvadás idején jelenhetett meg a Szovjetunióban. Szolzsenyicin 1971-ben elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. 1974-ben hazaárulás vádjával elítélték, majd kiutasították hazájából. A család élt Németországban, Svájcban és végül az Egyesült Államokban telepedett le. Az író csak 1994-ben, a Szovjetunió széthullása után tért vissza Oroszországba - írta az MTI. 

Rovatok