Index Vakbarát Hírportál

A Századvég embere lett a Petőfi Irodalmi Múzeum ideiglenes főigazgatója

2018. december 17., hétfő 09:52

Demeter Szilárdot bízták meg átmenetileg a Petőfi Irodalmi Múzeum ideiglenes vezetésével, írja az MTI. Demeter azt a Prőhle Gergelyt váltja, akit a kormánypropaganda "liberális elhajlással" vádolt meg, amiért a múzeumban nem jobboldali alkotóknak is teret engedett.

Az erdélyi születésű Demeter hat évig dolgozott Tőkés László sajtófőnökeként és irodavezetőjeként, 2014 óta pedig a kormányközeli Századvég kutató-elemzője. 2017 novemberétől a Mediaworks portfólióhoz tartozó megyei lapok irodalmi-kulturális melléklete, az Előretolt Helyőrség főszerkesztője volt, majd idén júliustól lapigazgatóként dolgozott ugyanitt. A kinevezés érdekessége, hogy a múzeum vezetője végül olyan ember lett, aki szorosan kötődik az előző főigazgató elmozdítását kitartóan szorgalmazó kormánylap, a Magyar Idők kulturális rovatához.

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia nevű projektjét 2015-ben 150 millió forint közpénzből indították el, majd 2016-ben 400 millióval, 2017-ben már 1,4 milliárd forinttal tolták meg a magyar adófizetők. Vezetője, Orbán János Dénes író később a Magyar Idők kulturális rovatvezetője lett, Demeter Szilárd pedig oktatóként dolgozik az akadémián.

Demeter egyébként 2017-ben az Origónak adott interjújában azt mondta, hogy

Felszínes benyomásaim alapján itt az irodalmi életből irodalompolitikát csináltak, szekértáborok feszülnek egymásnak, az írószervezetek osztódással szaporodnak, és százezer forintért egy kanál vízben meg tudnák egymást fojtani a rivális szervezetek. Ezek a hatalmi vagy politikai játszmák nem az irodalomról szólnak, nem az olvasókról, hanem az írókról, arról, hogy ki ossza az ösztöndíjat, ki kapja, kik legyenek az NKA-kuratóriumokban, és így tovább. Ennek bizonyára így kell lennie, de nekem mind pótcselekvéseknek tűnnek. Olyan, mint a politika a politikáról: hóttunalmas.

Rovatok