Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Grendel Lajos, Kossuth-díjas író

2018. december 18., kedd 23:05 | aznap frissítve

Súlyos betegség után 70 éves korában kedd este elhunyt Grendel Lajos, Kossuth-díjas író, a szlovákiai magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője – írja az Új Szóra hivatkozva a Könyves Blog.

Grendel Lajos 1948-ban született Léván, tanulmányait matematika-fizika szakon végezte Pozsonyban. 1970 óta publikált a pozsonyi Irodalmi Szemlében, később pedig szerkesztőként, irodavezető-helyettesként és főszerkesztőként is dolgozott. 

1997-től a Szlovákiai Magyarok Értelmiségi Fórumának szóvivője, 1997-2000 között a Szlovákiai PEN-Centrum elnöke volt, és ugyanebben az évben lett a Komensky Egyetem adjunktusa. 

1998-ban a Magyar Írók Szövetségének elnökségi és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja lett, 2012-ben pedig a Magyar Művészeti Akadémia tagja lett. 1999-ben megkapta a Kossuth-díjat, de munkásságát számos egyéb díjjal ismerték el.

Grendel Lajos prózájának egyik sajátossága a különböző magyar és világirodalmi hagyományokkal, beszédmódokkal való párbeszédkészség.

– idézi az MMA honlapja egy korábbi összeállításban N. Tóth Anikó prózaírót, aki a valóság-analóg és a fantasztikus elemek termékeny keverését vagy éppen a fiktív és valóságos világok határainak feloldását is jellemzőnek tartja Grendel műveire.

Rovatok