Index Vakbarát Hírportál

Munkahelyi zaklatás miatt lemondott a szlovén kulturális miniszter

2019. január 28., hétfő 12:23

Mármint nem azért, mert őt zaklatták, vagy valamelyik beosztottja zaklatott, ő meg elkente, hanem ő maga volt a zaklató, sőt: ha a beszámolók igazak,  Dejan Presicek fényképét minden szótár "bully" avagy zaklató szócikke mellett kötelező jelleggel meg kéne jelentetni. Mert az nonszensz, hogy egy 160 főt foglalkoztató minisztériumból 74 (!) bejelentés érkezik a munkahelyi zaklatás témakörében - úgy, ugye, hogy az ilyen esetekben az áldoztatok inkább hallgatnak, azaz ennél valószínűleg több ember érint a dolog. Az pedig egyenesen elfogadhatatlan, hogy a zaklatásba, szekálásba és hivatali visszaélésbe belefáradt minisztériumi futár öngyilkos lesz.

Pedig így történt, a háromgyermekes, rákos feleségét ápoló férfi a magánéleti problémák mellé kapott munkahelyi terrorba belefáradva, két hete végzett magával. A minisztérium dolgozói szerint a miniszter és legközelebbi munkatársai folyamatosan alázták a férfit, miközben a miniszter és családtagjai privát ügyeinek intézésére utasították. Presicek tavaly szeptember óta töltötte be a pozíciót, korábban a ljubljanai zene- és balettművészeti konzervatórium igazgatója volt, ahol szintén több panasz érkezett rá.

A miniszter mindvégig tagadta a vádakat, és a szociáldemokraták is kiálltak mellette, de a kormányfőre bízták a döntést, hogy végül elfogadja-e a tárcavezető lemondását, aki a nyilvánosság nyomására hozta meg döntését. A szlovén kormányfő szerint mindez nagyon sokat ártott az emberi kapcsolatoknak a kulturális minisztériumban, és nehéz elképzelni, hogy ugyanaz a csapat folytassa ott tovább a munkát. (MTI)

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Rovatok