Index Vakbarát Hírportál

Kiállították Banksy félig ledarált festményét Németországban

2019. február 4., hétfő 20:55

A beépített iratmegsemmisítőt működésképtelenné téve akasztották fel a falra hétfőn Németországban, a baden-badeni Frieder Burda múzeumban Banksy Lány léggömbbel című képét - írja az MTI. A mű azzal haknizta körbe a világsajtót, hogy félig ledarálta magát a Sotheby's emlékezetes tavaly októberi londoni aukcióján.

Henning Schaper igazgató szerint a múzeum nem akart egy újabb tréfa áldozatává válni, és végignézni, ahogy a kép megmaradt része esetleg ledarálja magát, míg az intézményben vendégeskedik. 

A falra helyezés előtt felnyitották a kép keretét, kivették az elemeket a darálóból, és a kábeleket is elvágták.

El akartuk kerülni, hogy három vagy négy nap múlva egy látogató megnyomjon egy rejtett gombot, és folytatódjon a kép megsemmisülése.

A botrányos árverés óta Szerelem a kukában-ra átkeresztelt képet keddtől március 3-ig tekintheti meg ingyenesen a nagyközönség a német fürdőváros modern és kortárs művészeti múzeumában. 

Az igazgató szerint igyekeznek "demokratizálni a művészetet" a művész eredeti hitvallása szerint, így a lehető legtöbb embernek akarják megmutatni a művet, és több kiegészítő programot is terveznek ennek érdekében. 

Október elején nagy vihart keltett a művészeti életben, hogy a Lány léggömbbel félig bedarálta magát a keretbe rejtett iratmegsemmisítővel az után, hogy 1,042 millió fontos (381 millió forint) áron elkelt. A vásárló, egy anonim  európai műgyűjtőnő úgy döntött, hogy a történtek ellenére megtartja a képet. 

A Sotheby's szerint Banksy az árverésen "valójában nem elpusztított, hanem megalkotott egy művet". Az aukciósház a művészettörténet első olyan alkotásaként ünnepelte a képet, "amely egy aukción, élőben jött létre".

Rovatok