Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Tandori Dezső

2019. február 13., szerda 15:46

80 éves korában, február 13-án meghalt Tandori Dezső író, költő, műfordító, jelentette be L. Simon László író és kultúrpolitikus a Facebookon.

Tandori Dezső 1938-ban született, 1971-től dolgozott íróként és műfordítóként. Gimnáziumi tanára, Nemes Nagy Ágnes révén megismerkedett a korszak legnevesebb íróival, Mándy Ivánnal, Ottlik Gézával, Mészöly Miklóssal. Első kötete, a Töredék Hamletnek 1968-ban jelent meg. Több évtizedes munkássága során kiadott versesköteteket (Egy talált tárgy megtisztítása), ifjúsági regényeket (Nagy gombfocikönyv), gyerekverseket (Medvetavasz és medvenyár), esszégyűjteményeket (Az erősebb lét közelében), regényeket (Miért élnél örökké?), álnéven írt krimiket (Nat Roid: Azt te csak hiszed, bébi) és fantasztikus regényt (Hc. G. S. Solenard: A Stevenson-biozmagória) is.

A hetvenes évek második felében visszavonult a nyilvánosságtól, onnantól majdnem egy évtizedig a madarak felé fordult,  műveinek is fontos ihletforrásai lettek madarai, az elsőként befogadott Szpéró veréb és társai:

„Szpéró, akit öt éve leltem a Lánchídnál, / s délutánonként ott alszik most / a vállamon három deka súlynyi / álommal.”

Szpéró halála után, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójától ismét kilépett a nyilvánosság elé, sokat utazott, témái közé bekerültek a lovak, a lóversenypályák világa, bár a madaraktól sem vált meg.

Abban az időben gyakran szerepelt különböző irodalmi rendezvényeken, saját műveit adta elő meglepő és izgalmas módon, sőt - fején elmaradhatatlan kötött sapkájával - egy televíziós showműsor egyedi hangú és megjelenésű házigazdája is volt, írja az MTI.

Az utóbbi években újra visszavonult a nyilvánosságtól, nem adott interjút, nem vállalt nyilvános szereplést és keveset publikált, legutóbb publikált munkája a 2017-es A szomszéd banánhal című tanulmánykötete volt. 

Műfordítóként többek között Graham Greene, Virginia Woolf, J.D. Salinger, Franz Kafka, Ian McEwan könyveit fordította magyarra. 1978-ban József Attila-díjat, 1986-ban Déry Tibor-, 1989-ben Szép Ernő-jutalmat, 1990-ben Weöres Sándor-díjat kapott, 1996-ban a Magyar Köztársaság Babérkoszorúját vehette át. 1998-ban megkapta a Kossuth-díjat, 2007-ben a német Goethe-érmet, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét kapta. 2014-től a Nemzet Művésze lett.

Papp Gábor Zsigmond 1998-ban készített róla dokumentumfilmet Tandori címmel:

Tandori

(Borítókép: Tandori Dezső költő, író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, rajzoló. Fotó: Honéczy Barnabás / MTI)  

Rovatok