Index Vakbarát Hírportál

A Kádár-korban még elég volt a természetes szépség

2019. február 15., péntek 23:06

Lantos Piroska, Pataki Ági, Sütő Enikő, Bálint Antónia, Kristyán Judit, Rábaközi Andrea, Clavier Charlotte, Bíró Ica: csak néhány név az ismert magyar modellek közül, akikkel a reklámfotós, Tóth József Füles dolgozott. Az ő 1972 és 1990 között készült képeiből nyílt most kiállítás a pesthidegkúti Klebelsberg Kultúrkúriában. Sikeres és szomorú sorsú modellek, egy letűnt korszak szépségideáljai több tucat fényképen.

Tóth elvtárs! Nagyon meg vagyunk magával elégedve! Ha így folytatja, itt még betanított munkás is lehet.

Ezzel biztatta egyik főnöke Tóth József Fülest az ötvenes évek végén, amikor a Gamma Művekben november 7-re, a Nagy Októberi Forradalom ünnepére a segítségével sikerült “akkora Lenin fejet pingálni, hogy utcahosszal megelőztük a dekorációs versenyben a szomszédos Standard gyárat, a külföldi reakció bölcsőjét”.

Csakhogy őt közben már megérintette a fotózás, így került 1962-ben az MTI Fotóhoz, mint fényképész ipari tanuló. A szakmunkásvizsga után pedig belecsöppent a magyar reklámfotózás hőskorába sok más, hozzá képest tapasztaltabb kollégájával együtt. Úgy érezte, hogy egyetlen esélye van, hiszen gyakorlatilag semmit sem tudott a szakmáról, ez “a karikaturista múltamból átmentett asszociációs és humorérzék kama­toztatása”.

Ez a humorérzék pedig nagyon bejött a megrendelőknek, így Tóth egyre másra kapta a reklámfotós megbízásokat. Visszaemlékezése szerint közben valamelyest megtanult fényképezni, de nem eléggé. “Ars poetikám hamar megszületett: fényképezés közben a legjobban a fényképezőgép zavar.” 2000-ig több száz kereskedelmi plakátot, prospektust és naptárt fotózott, rengeteg albuma, könyve jelent meg.

Még azok is ismerik a munkáit, akik sosem hallották a nevét. Ő fotózta többek között a Tehéntúró híres reklámját 1974-ben. A képen egy túróból megformált bocifej volt, orrlyukai félbevágott paradicsomból, fülei félbevágott zöldpaprikából, szarvai pedig két kifliből készültek. De a nevéhez fűződik az “Egy pohár tej, tiszta fej” szlogenű plakát is, amin egy pohár tejnek ragasztottak emberi füleket. Vagy az Utazás kiállítás reklámja 1982-ből, amelyen egy földgömb alakult bőrödé.

De Tóth József Füles nem csak ilyen típusú reklámokat készített, sokat dolgozott modellekkel is. 1972 és 1990 lényegében minden ismert magyar modellt lefotózott. Ezekből a képeiből nyílt most kiállítás Legendás fotómodellek a XX. századból - Tóth József Füles címmel a Klebelsberg Kultúrkúriában. A falakon több tucat fiatal nőt láthatunk, a hetvenes és a nyolcvanas évek legnagyobb sztárjait. Többek között Patz Dórát, Lantos Piroskát, Pataki Ágit, Sütő Enikőt, Bálint Antóniát, Rajcs Renátát, Kristyán Juditot, Rábaközi Andreát, Clavier Charlotte-ot, Bíró Icát, Gábor Juditot és Bálint Ágit.

Egészen más körülmények között készültek ezek a képek, mint a mai modellek fotói. Nem dolgozott egy egész csapat a háttérben, a modellek gyakran saját magukat sminkelték, maguknak készítették a frizurájukat. Sokszor viselték a saját ruháikat, saját ékszereiket. És persze más volt a szépségideál is. Ami mai szemmel nézve feltűnő Tóth József Füles képein, hogy ezek a nők, bár kétségtelenül szépek, messze nem voltak tökéletesek. Egy szabálytalan fogsor, egy picit hosszabb orr vagy vékonyabb száj még nem volt akadálya annak, hogy valakiből sikeres modell lehessen. Mindenki természetes, plasztikai műtét huszonéves nőkön, még ha a szépségükből éltek is, elképzelhetetlen volt.

A humor azért ezeken a fotókon is megjelenik, még ha nem is olyan direkten, mint a tejtermékek reklámjaiban. Bálint Antónia hátizsákként cipel magával egy írógépet, Gábor Judit fülbevalónak használ egy CD lemezt. Bálint Ági pedig egy hungarocellből készült Csemege logót csap a vállára. Ehhez a híres reklámhoz egyébként a fotós saját kezűleg vágta ki a logót, amit aztán a modell vállára akasztott, mint egy táskát.

A kiállítás legnagyobb hiányossága, hogy a képek alatt csak a modellek nevei olvashatóak, nincsenek dátumok. Pedig érdekes lenne tudni, hogy melyik fotó készült mondjuk a hetvenes évek elején, és melyik 1990 körül. Nagyjából persze be lehet lőni, különösen a legismertebb modellek esetében, de mégis hiányzik.

Az is érdekes lett volna, ha egy-két mondatban jelzik, hogy mi történt később ezekkel a nőkkel, hiszen vannak közöttük szép számmal, akik teljesen eltűntek a nyilvánosság elől, míg mások a mai napig közszereplők maradtak. Pataki Ágiból sikeres filmproducer, Bíró Icából először Metál Lady, aztán fitneszguru lett. Sütő Enikőnek modelliskolája van, Rábaközi Andrea főzőműsort vezetett, a vietnami származású Clavier Charlotte régebben R-Go-gida volt, manapság pedig egy újlipótvárosi étterem tulajdonosa. Kristyán Judit az 1998-ban meggyilkolt médiamogul, Fenyő János felesége volt, jelenleg Svájcban él.

De nem csak neki jutott szomorú sors: a Füles által fotózott modellek legígéretesebbjét, a nemzetközi karrier előtt álló Lantos Piroskát 1985-ben New Yorkban egyik barátnőjével együtt meggyilkolta az élettársa. A férfi ezután valószínűleg öngyilkos lett, de a mai napig nem tisztázott teljesen, hogy pontosan mi történt.

(A Legendás fotómodellek a XX. századból - Tóth József Füles című kiállítás ingyenesen látogatható a Klebelsberg Kultúrkúriában, II. kerület, Templom utca 2-10, március 3-ig.)

(Borítókép: A Legendás fotómodellek a XX. századból című kiállítás képei a Klebelsberg Kultúrkúriában. Fotó: Ajpek Orsi/Index)

Rovatok