Index Vakbarát Hírportál

Még csak tavaly nyílt meg, máris Magyarország legjobb étterme lett

Kihirdették Magyarország Top 10+2 éttermét

2019. február 25., hétfő 21:00

A Dining Guide idén már tizenötödik alkalommal készített listát a legjobb magyar éttermekről. Az első helyezett egyszerre meglepő is meg nem is: csak addig megdöbbentő, hogy egy csak néhány hónapja nyílt étterem legyőzte a két Michelin-csillagos Onyxot, amíg nem tudjuk, hogy a Standot Széll Tamás és Szulló Szabina vezetik.

Február 25-én, hétfőn este megrendezték a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, amelyen a legjobb magyar éttermek rangsorán kívül egyéb díjakat is kiosztottak. A fődíjat, az Év Étterme díjat a Széll Tamás és Szulló Szabina által vezetett Stand kapta. Az Év Cukrászdája Díjat a tavalyihoz hasonlóan a Mihályi Patisserie, az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díjat a Pizza, Kávé, Világbéke kapta. Az Életmű Díjat Bíró Lajos vehette át. 

A rangsor kialakításához a Dining Guide a magyar tesztereken kívül idén ismét (már negyedszer) egy neves külföldi séfet hívott segítségül: a három Michelin-csillagos albai Piazza Duomót vezető Enrico Crippa alakította ki a végső rangsort a tizenöt legjobb magyar étterem között, hogy ne merülhessen fel a lobbizás és a hazai kapcsolatrendszer kihasználásának vádja. (Crippát az Index is elkísérte az egyik étterembe; akkor részletesen írtunk arról, mit gondol a magyar gasztronómiáról.)

Enrico Crippa mellett a Dining Guide évek óta dolgozik Fausto Arrighivel is, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál. A toplista –  tavalyhoz hasonlóan – azért nem 10, hanem 10+2 tagú, mert szerettek volna kitüntetni két nem feltétlenül „csúcsgasztronómiában” utazó helyet is, ha azoknak ennek ellenére helyük van a legjobbak között.

A Stand lett a legjobb

A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat 2019-ben a Széll Tamás és Szulló Szabina vezette, csak 2018 júliusában megnyílt Stand kapta meg 94+ ponttal. A Dining Guide ítészei szerint „a Standban a nemzetközi mércével is tökéletesen helytálló szakmai munka, a befektetett hit és energia egy olyan éttermet eredményezett, melynek további, nemzetközi eredményeiről minden bizonnyal fogunk még hallani a közeljövőben.”

Széll Tamásék díjazása nem nevezhető meglepőnek: Széll nemcsak Magyarország legismertebb séfje, de 2011-ben Szullóval együtt ők szereztek Michelin-csillagot az Onyxnak, és ő volt az első magyar szakács, aki bejutott a Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjébe, ahol 2013-ban a 10. helyen végzett. 2016-ban aztán megnyerte a verseny európai döntőjét, majd a 2017-es lyoni döntőben a 4. helyezést és a legjobb húsétel különdíját szerezte meg. A Dining Guide 2016-ban is az általa vezetett éttermet - akkor még az Onyxot - hozta ki a legjobb magyar helynek.

A Standot követi 93+ ponttal az Onyx. Az Onyx a magyar éttermek világában 2018-ban történelmet írt: elsőként érdemelte ki a két Michelin-csillagos minősítést. Az étterem konyháját 2016 óta Mészáros Ádám vezeti, 2017 óta Mártha Róbert cukrászséffel kiegészülve.

A tavalyi győztes, a Costes ezúttal a harmadik helyre csúszott, 93 ponttal, de a Dining Guide közleménye siet kijelenteni: az étterem semmit sem vesztett színvonalából. A Costes 2010 óta őrzi Michelin-csillagát. „Palágyi Eszter konyhafőnök magabiztos vezetése alatt ma már határozottan magyar alapanyagokra épít a menüsor” – írják róla.

92 pontot szerzett a Borkonyha, a Costes Downtown és a Babel is. Őket a 91 pontos MÁK és a St. Andrea Restaurant követi. Eddig nem szerepelt a toplistán a most 90 pontra értékelt Textúra, Sárközi Ákos és a Borkonyha csapatának új étterme. A Dining Guide TOP10+2-es listájának egyetlen vidéki szereplője, az encsi Anyukám Mondta szintén 90 pontot érdemelt. Utánuk 89 ponttal az Olimpia következik, majd 89 ponttal Magyarország legrégebbi fine dining étterme, az Arany Kaviár zárja a listát. 

Díjazták a cukrászdákat és a kávélapokat

A fődíj bejelentése előtt idén is átadtak különdíjakat. Újdonság, hogy a Dining Guide korábban nem vizsgálta az éttermi kávélapokat, most viszont ezt a különdíjat is a Stand Étterem kapta, ahol egy különleges One Eleven kávét szervíroznak, amely Molnár Attila, négyszeres magyar baristabajnok soproni pörkölőjében készül. Szintén először átadott Az Év Koktélbárja Díjat a nemzetközi hírnevet is szerzett Boutiq’Bar tulajdonosa, az ország legismertebb bártendere, Nagy Zoltán vehette át. Az idei harmadik új elismerés Az Év Szervizembere Díj, ezt Lizsicsár Miklós, a St. Andrea Restaurant étteremvezetője nyerte, aki „híresen szívélyes és gondos jelenlétével egy egészen kiváló budapesti éttermet tesz még színvonalasabbá, az ottani étkezést pedig még emlékezetesebb élménnyé”.

Az  Év Cukrászdája Díjat a Mihályi Patisserie kapta, Mihályi László tulajdonos, cukrász ikonikussá vált váci cukrászdája. A Dining Guide idén úgy döntött, hogy a street food elnevezés helyett az alternatív vendéglátóhely kifejezést használja, hiszen a legtöbb esetben szó sincs klasszikus utcai étkezdékről. A Dining Guide – Az Év Alternatív Vendéglátóhelye díjat a Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérek által jegyzett Pizza, Kávé, Világbéke kapta; a miskolci pizzázó szintén az encsi Anyukám Mondta tulajdonosaié

Az Év Borlapja Díj az Arany Kaviár falára kerül, Az Év Ifjú Séftehetsége Díjat Farkas Richárd, a Pajta séfje kapta, Az Év Séfje Díj tulajdonosa pedig a Borkonyha és a Textúra séfje, Sárközi Ákos lett. Sárközi Ákosék egyébként dupláztak, Az Év Legígéretesebb Konyhája Díjat is ő vette át, és a Textúra étteremnek szólt az elismerés. Az Év Innovatív Konyhája Díj a Tiszavirág étteremé. 

Idén másodszor adott át a Dining Guide életműdíjat, amivel egy egész életutat, egy teljes munkásságot értékelnek. A díjat Bíró Lajos kapta. A díjátadón elhangzott: „Bíró Lajos egyszerre egy igazi nagyöreg és egy modern, örökké nyughatatlan személyiség. Bátorságáról közismert, itthon először mert olyan alapanyagokhoz nyúlni, amelyek addig ki voltak rekesztve a jobb éttermek világából. A magyar gasztronómia egyik nagy megújítója, aki mindig kimondja, amit gondol, még ha az néha sok is.”

Összefogtak a legjobb éttermek

A gálán bejelentették azt is, hogy létrejött a „Made in Hungary” Top Gasztronómia Társulás a Dining Guide és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia kezdeményezésére, a 20 legjobb hazai étterem részvételével. A társulás célja, hogy kiemelten bemutassák a magyar gasztronómia legnagyobb presztízsű, nemzetközileg elismert alapanyag kettősét, a legjobb magyar séfek elkészítésében. 

Az első ilyen alapanyag-választás a külföldön is elismert kacsamáj és a legismertebb magyar bor, a 6 puttonyos Tokaji Aszú: ebből lesz a séfek kezében egy „Made in Hungary” elnevezésű fogás,

ami február 26-tól a 20 legjobb étterem étlapjain, egy azonos logó alatt lesz rendelhető, mindig az adott étterem séfjeinek saját koncepciójában. 

Made in Hungary: az alapító séfek

Dudás Szabolcs (Anyukám mondta), Kanász László (Arany Kaviár), Veres István (Babel), André Bicalho (Baraka), Sárközi Ákos (Borkonyha, Textúra), Palágyi Eszter (Costes), Tiago Sabarigo (Costes Downtown), Nagy Szabolcs & Giczy Andor (Fricska), Jahni László (Kistücsök), Győrffy Árpád (Kollázs), Mizsei János (MÁK), Ádám Csaba, (Olimpia), Mészáros Ádám (Onyx), Pesti István (Platán), Wolf András (Salon), Barna Ádám (St. Andrea Restaurant), Széll Tamás & Szulló Szabina (Stand, Stand25), Erdei János (Tama)

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok