Index Vakbarát Hírportál

9 millió fontért kelt el George Michael műgyűjteménye

2019. március 15., péntek 15:21

A három éve meghalt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért (3,4 milliárd forintért) kelt el a Christie's csütörtöki árverésén - írja az MTI.

Az aukciósház közleménye szerint az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet.

A tételek között volt Damien Hirst The Incomplete Truth című műve, ami nem egy festmény, hanem egy üvegtartály benne egy formaldehidben megőrzött galambbal. Az alkotás 1-1,5 millió fontos becsült értéke alatt, 911 ezer fontért kelt el.

A kollekció 130 darabjára az interneten lehetett licitálni március 8. és 15. között, ennek eredménye még nem ismert. 

Az árverés bevételét George Michael örökségének kezelői jótékonysági célokra fordítják.

George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! tagjaként lett ismert, majd szólókarrierje is hasonlóan eredményes volt. Közel 25 év alatt alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat kapott. 2016 karácsonyának első napján, oxfordshire-i otthonában halt meg. A boncolás szerint szívbetegség okozta az 53 éves énekes halálát.

Rovatok