Index Vakbarát Hírportál

Hollandiában megtaláltak egy húsz éve ellopott Picasso-festményt

2019. március 26., kedd 12:10

A Buste de femme (Női mellkép) néven is ismert, 1938-as Dora Maar-portrénak az ismert holland műkincsvadász, Arthur Brand bukkant a nyomára Amszterdamban. A műkincsvadásznak egy holland üzletember adta át a festményt március közepén. A férfi állítólag nem tudta, hogy bűncselekményből származott a fizetségképpen kapott műalkotás, aminek jelenlegi piaci értékét 25 millió euróra (7,9 milliárd forint) becsülik - írja az MTI.

A festmény Picasso magángyűjteményének részét képezte az alkotó haláláig. Abdul Mohszen Abdulmalik szaúdi sejk az 1980-as években vásárolta meg a New York-i Pace galériától nem nyilvános összegért. Amikor ellopták a francia Riviérán horgonyzó jachtjáról, 4 millió euróra taksálták az értékét. A tulajdonos felajánlott 400 ezer euró nyomravezetői díjat, de minden kutatás eredménytelen maradt, és végül a sejk hozzájutott a négymillió euróhoz egy meg nem nevezett biztosítótársaságtól, amely így az előkerült festmény új tulajdonosa lett.

Arthur Brand szerint az értékes Picasso-képet alvilági pénzügyi tranzakciókban, drog- és fegyverügyletekben használhatták biztosítékként az eltűnése óta eltelt időben, a két évtized alatt tucatszor válthatott tulajdonost, emiatt megviselt állapotban van.

A Dora Maar-portré eredetének igazolására Amszterdamba érkezett a New York-i galéria szakértője és az érintett biztosítótársaság képviselőjeként Dick Ellis nyugdíjas brit nyomozó, a Scotland Yard műkincsvadász egységének alapítója.

Rovatok