Index Vakbarát Hírportál

Orbán kávézni hívta az őt keményen bíráló francia filozófust

2019. április 3., szerda 14:20

Orbán Viktor Indexet olvas.

Legalábbis ez derült ki a HVG értesüléséből, amely szerint a magyar miniszterelnök levélben hívta meg egy kávéra Bernard-Henry Lévyt, miután a francia filozófus az Index interjújában hosszasan és részletesen bírálta Orbán politikáját. Lévy el is fogadta a meghívást.

Az interjúban Lévy többek között arról is beszélt, mit tapasztalt, amikor a rendszerváltás után Orbánnal találkozott.

Megdöbbentő az a pálya, amit leírt: az az Orbán, akivel 30 éve találkoztam, nagyon más volt, mint a mai. Akkor még egy igazi liberális volt. Egyébként szívesen találkoznék vele újra, hogy ennyi idő után megkérdezzem tőle: Egyike voltál azoknak, akik kihúzták Magyarországot a KGB markából; akkor hogy árusíthatod ki most az országot, még ha nem is szándékosan, az FSZB-nek? Mi történt veled?” Mert 1956 és a többi után Magyarország teljesen jogosan érezheti magát Európa és a totalitárius rendszerek elleni forradalmak dobogó szívének. Erre most mi történik? Vissza Oroszországhoz. Ez igazi tragédia.

Bernard-Henry Lévyvel azért interjúztunk, mert jelenleg egy maga által írt, rendezett és eljátszott színházi előadással járja Európa városait, nem titkoltan azért, hogy megpróbálja meggyőzni az európai polgárokat, szavazzanak mindenütt az illiberalizmus ellen.

A budapesti előadás április 10-én lesz. Lévy azt is elmondta, azért kellett végül egy nem állami vagy budapesti fenntartású magánszínházat, a Belvárosi Színházat kibérelniük az estére, mert a budapesti kőszínházak jó része visszautasította a befogadást, amint megtudták, hogy egy Orbánt bíráló előadásról van szó.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok