Index Vakbarát Hírportál

Elárverezik a fegyvert, amivel Van Gogh öngyilkos lett

2019. április 3., szerda 09:31

Júniusban elárverezik a revolvert, amivel Vincent van Gogh 37 évesen véget vetett életének, írja az MTI a Drouot aukciósház keddi bejelentése nyomán. Az aukciósház 40 és 60 ezer euró közötti leütési árra számít.

Amikor van Gogh 1890. július 27-én meglőtte magát Auvers mellett egy búzaföldön, még vissza tudott vánszorogni a fogadóba, ahol annak idején lakott, ám 30 órával később belehalt sérüléseibe. A fegyvert akkor nem találták meg, ám 1965-ben egy földjét művelő gazda egy 7 milliméteres revolvert talált a mezőn, ahol a festő megsebesítette magát. A korrózió mértékéből a szakemberek arra következtettek, hogy a fegyver 50-60 éve lehetett a föld alatt.

A revolver korlátozott tűzereje megmagyarázza, hogy a közelről leadott lövés miért pattant meg a festő bordáján. A golyó lefelé pattant, és túl mélyen hatolt a festőművész testébe ahhoz, hogy kockázat nélkül el lehetett volna távolítani, ezért halt bele később a lövésbe, meg azért is, mert nem kapott orvosi ellátást.

A Lefaucheux márkájú revolvert egyes szakértők a művészettörténet leghíresebb fegyverének tartják.

A felfedezése után a revolvert átadták az auvers-sur-oise-i Ravoux fogadó tulajdonosának, és azóta is a család tulajdonában maradt. A fegyvert először 2012-ben mutatták be a nyilvánosságnak, amikor könyv jelent meg a felfedezéséről, majd 2016-ban kiállították az amszterdami Van Gogh Múzeumban a festő tébolyának okait firtató tárlaton.

Amerikai kutatók 2011-ben azzal álltak elő, hogy Vincent van Gogh nem is lett öngyilkos, véletlenül találta el egy golyó, amikor fiatalok a revolverrel játszottak a mezőn. Valószínűleg sosem tudják kétséget kizáróan bizonyítani, hogy ez a fegyver sebezte halálra a festőt, szakértők szerint azonban erős érvek szólnak amellett, hogy a revolvernek köze van a festő halálához, bárhogy is történt az.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Rovatok