Index Vakbarát Hírportál

Idén újra kordonok közé szorítanák a Pride-ot

2019. április 16., kedd 21:56

Miután tavaly bárhol lehetett csatlakozni a Budapest Pride felvonuláshoz, a rendőrség idén újra kordonok közé zárná a városon átvonuló menetet.

"A rendőrség újra kordont akar húzni a Pride felvonulás köré, annak ellenére, hogy évről évre egyre többen vesznek részt rajta és mi egyre profibban biztosítjuk" – közölték a szervezők kedd este az esemény Facebook-oldalán.

A Pride rendezői 2019-re is kordonmentes felvonulást terveztek, amit jeleztek is a rendőrségnek. "Az egyeztetés gördülékenyen haladt, az elmúlt években a szervezők és a rendőrség között kialakult jó kapcsolat látszott a megbeszélésen" – írták a Mércéhez eljuttatott közleményükben.

Ám az egyeztetés után – még aznap – telefonon keresték és kérték őket, hogy másnap jelenjenek meg egy újabb egyeztetésen. A szervezők szerint ekkor már egészen más hangulatban folyt a tárgyalás, a rendőrség ekkor már "súlyosan aggályosnak" tartotta a kordonok nélküli felvonulást.

A rendőrség álláspontja szerint biztonságosabb lekordonozni az útvonalat és mindössze három csatlakozási ponton beengedni a résztvevőket, a rendezők azonban úgy gondolják, hogy a rendőrök csak a saját munkájukat szeretnék könnyebbé tenni.

Véleményünk szerint a  rendőrségnek a maroknyi erőszakos ellentüntetővel kellene foglalkoznia, az ő megállításuk valódi megoldást hozhatna a több tízezer békés felvonuló kordonok közé szorítása helyett. Hiszünk abban, hogy a biztonságot nem az jelenti, ha egy békés demonstráció résztvevőit kényszerítik ketrecbe, hanem egy igazságos és egyenlőségre épülő rendszer

– írták.

Mivel a rendőrségi határozat ellen fellebbezésnek nincs helye, a szervezők a TASZ segítségével közigazgatási perben támadják meg azt.

A tavalyi Budapest Pride-ról itt írtunk részletesebben.

Rovatok