Index Vakbarát Hírportál

Hégető Honorka-díjat kapott az Index

2019. május 8., szerda 16:08

A társadalmi problémákat videós formában bemutató pályázaton a Líbiában készült videónkat díjazta a zsűri. Földes András 2018-ban utazott el a teljes káoszba süllyedt afrikai országba, hogy kiderüljön, mi igaz a menekültmentő hajón megismert, Líbiából kiszökött emberek szörnyű történeteiből. De a helyszínen egy nem várt nehézségbe ütközött, mert a fixere, vagyis a helyi segítője egyre gyanúsabb lett a forgatás során. A videót két részletben publikáltuk az Indexen:

A videó vágója Szilágyi Máté volt, és az anyag egyben is megnézhető:

Menekülés a besúgó elől a rabszolgaság országában - A teljes film

A díjat Földes Andrással megosztva kapta az RTL Klub riportere, Moskovics Judit az otthonápolásról készült anyagáért. Díjazták az Északi Támpont Egyesületet, ahol a készítők, Chilton Flóra és Hauer Szilvia bizonytalan helyzetben lévő, intézményben élő kamaszokkal készítettek videoklipet. A melegjogokkal foglalkozó Háttér Társaság „LMBTQI a gyerekem!” című filmje is megkapta a díjat, a meleg vagy transznemű gyerekek szüleivel készült filmnek az Indexen volt a premierje.

A 24.hu kapta a fődíjat két videójukért: a Böjte Csaba alapítványa által működtetett Gyermek Jézus Otthon bemutatásáért és a Hana Samir egyiptomi kifőzdéjéről szóló videójáért, ahol a férfi ingyen ételt ad a környék szegényeinek.

A díj a fiatalon elhunyt televíziós riporterről, Hégető Honorkáról kapta a nevét. Az évente-kétévente kihirdetett pályázaton társadalmi problémákról készült videókat, filmeket díjaznak: külön a televíziós és az online alkotásokat.

Ki volt Hégető Honorka?

Tragikusan fiatalon elhunyt tévériporter, műsorszerkesztő. Az ELTE-n tanult angol nyelvtanári főiskolai szakon, majd a TV3 műsorait szerkesztette, ahol elesett emberek sorsával foglalkozó riportokat készített. A hátrányos helyzetű emberek realista bemutatásáért 1999-ben megkapta a Tolerancia-díjat. Ezután évekig a Magyar Televíziónál dolgozott, majd egy évig az RTL Klub munkatársa volt.

Halálát az okozta, hogy a barátja, Dalmy Gáspár ittasan vezette a kocsiját, és olyan súlyos balesetet szenvedtek, hogy Honorka életét már nem lehetett megmenteni. A baleset utáni rendőrségi kihallgatáson a férfi azt vallotta, hogy az újságírónő vezette az autót, majd az eljárás befejezése előtt Brazíliába szökött. 2009-ben, Rio de Janeiróban fogta el a rendőrség.

A Hégető Honorka-díjat a Hégető Honorka Alapítvány adja ki évente. A kisebbségekkel és a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó tévéműsorok készítői pályázhatnak rá.

Az Index korábban többször is elnyerte a díjat az utóbbi években:

A díjakat a zsűri tagjai, Veiszer Alinda, Horvát János és Weyer Balázs újságírók adták át. A díjátadón megemlékeztek a márciusban elhunyt Baló Györgyről is, aki évekig a zsűri elnöke volt.

Pontosítás

Cikkünk korábbi változatában az az információ szerepelt, hogy a Hégető Honorka Alapítványt az RTL Klub hozta létre. Ezzel szemben az alapítványt a Szepesi és Társai Ügyvédi Iroda hozta létre, az RTL Klub a díj támogatója.

Rovatok