Index Vakbarát Hírportál

Százmilliókból indítanának új folyóiratot Kásler Miklósék

2019. május 8., szerda 08:58

A HVG birtokába került nemrég egy olyan, a kormány számára készült tervezet, amit Kásler Miklós emberügyi miniszter által is jóváhagyott, és amiben többek között olyan javaslatok szerepelnek, hogy  "nemzeti jelentőségű irodalmi erőközponttá” fejlesztenék a Petőfi Irodalmi Múzeumot.

A lap most újabb részleteket közölt az előterjesztésből, ami alapvető vonásaiban egyezik a múzeum élére kinevezett Demeter Szilárd főigazgató pályázatával. A tervek szerint bővítenék a hazai kulturális lapkínálatot, mégpedig állami segítséggel. Már a kiadvány nevét is kitalálták, ez lenne az Országút. A 48 oldalas kiadvány 8000 példányban jelenne meg 490 forintért lehetne megvásárolni.

És milyen költségekkel járna mindez? 

Az előterjesztés szerint nemcsak az állami támogatásból szeretnék fenntartani a lapot, célul tűzték ki, hogy a "a felfutási időszakban a lapnak számottevő hirdetési bevételekre kellene szert tennie”. Azt nem részletezték természetesen, hogy bármilyen piaci szereplő jelentkezhet-e majd náluk, vagy az állami hirdetéseket preferálják-e majd. 

Hogy kikből állna a szerkesztőség, azt egyelőre nyilván nem tudni, de "olyan szakemberekre bíznák a munkát, akik "tudatában vannak azoknak a nemzetstratégiai feladatoknak, amelyeket egy ilyen lapnak el kell látnia." És a HVG szerint egyes, az előterjesztésben szereplő mondatokból arra lehet következtetni, már tudják, hogy  kik töltik majd be a vezetői pozíciókat.

Az előterjesztés szerint a kiadvány legfontosabb célja az lesz, hogy a lehető legszélesebb célközönséget érje el, de „e triviálisnak tűnő célkitűzés merőben új megközelítést kíván, mivel a hazai lapoknak eddig jellemzően választaniuk kellett a széles társadalmi elérés és a szűk, "értő hallgatóságnak' szánt tartalmak között", ami pedig a politikai témákat illeti, a lap „mértéktartó módon nem foglalna állást a politikai pártok vitáiban, de ez nem jelentene egy 'elefántcsonttorony'-megközelítést”: bátran megvitatná „a nemzet szempontjából lényeges közéleti kérdéseket”.

A tervezetben emellett még szerepel, hogy:

Rovatok