Index Vakbarát Hírportál

Pornóból ismert technikával támasztották fel Salvador Dalít

2019. május 10., péntek 21:19 | aznap frissítve

A floridai  St. Petersbourg városban lévő Dalí Múzeum szó szerint vette a „Dalí él” címet új kiállításában: az eddig főleg durván jogsértő, sztárok arcát más testekre szerkesztő pornófilmekben használt, úgynevezett deepfake technikával hozták létre az 1989-ben meghalt szürrealista festő, Salvador Dalí teljes életnagyságú, mozgó képmását – írja a Verge.

Ehhez interjúkból származó archív felvételeket használtak: 6000 képkockát tápláltak be a tanulni képes szoftverbe, hogy a mesterséges intelligencia ezerórányi munka után megtanulja utánozni Dalí arckifejezéseit. Ez után az arckifejezéseket ráillesztették egy, a festő méreteivel megegyező színész testére, majd a tőle származó idézeteket egyrészt szinkronizálták a szájmozgásával, másrészt felmondatták egy olyan színésszel, aki képes utánozni Dalí jellegzetes, francia, spanyol és angol akcentust is hordozó hangját.

Így aztán a kivetítőben lévő Dalí megjelenik a látogatók előtt, ha megnyomják az „ajtó” mellett a csengőt, és ez után számtalan lehetőség van, mivel 45 percnyi filmes anyagot hoztak létre, és ez rengetegféleképpen kombinálható, így minden látogató másra számíthat. Van, hogy Dalí a mai újságot olvassa, és ha odakint esik az eső, megjegyzéseket tesz az időjárásra, végül pedig megkéri a látogatókat, hogy készítsenek vele egy szelfit: megfordul, lefotózza magát és a látogatókat, majd el is küldi az ő címükre a képet.

A kiállítás szándéka, hogy élő emberi lényként, és ne csak egy valaha volt, nagy műveket létrehozó, távoli alakként mutassa be Dalít, aki egyébként maga is azt nyilatkozta egyszer:

„Általánosságban véve hiszek a halálban, de Dalí halálában abszolút nem.”

A floridai múzeum egy videót is közzétett a Dalí 115. születésnapján, május 11-én nyíló kiállításról:

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok