Index Vakbarát Hírportál

Nagy-Britanniában marad a Lady Chatterley szeretője leghíresebb példánya

2019. május 13., hétfő 19:27

A nemzeti kulturális örökség védelmére hivatkozva a brit kormány ideiglenesen megtiltotta a Lady Chatterley szeretője című regény egyik puhafedeles, rongyosra olvasott példányának kivitelét az Egyesült Királyságból.

A maga korában hatalmas botrányt kavaró regény azon példányáról van szó, amelyet a könyv angol kiadója, a Penguin könyvkiadó elleni perben használt az ügyben eljáró bíró. A könyv tavaly októberben a becsült ár több mint háromszorosáért, 56 250 fontért (18 millió forintért)  kelt el a Sotheby's aukciósház árverésén - írta az MTI. 

A kormány a könyv exportengedélyének ideiglenes felfüggesztésével azt akarja biztosítani, hogy találjanak olyan vevőt, akinek révén a könyv Nagy-Britanniában maradhat.

Michael Ellis, a kulturális minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn azt mondta, hogy a Chatterley-per "az a vízválasztó volt a kulturális történelemben, amikor a viktoriánus eszméket legyőzte egy jóval modernebb gondolkodás. Remélem, hogy találunk vevőt, aki nemzetünk történelmének ezt a fontos részét megőrzi az Egyesült Királyság számára" - tette hozzá.

D.H. Lawrence angol író és esszéista Lady Chatterley szeretője című regénye 1928-ban magánkiadásban jelent meg Firenzében, és nagy botrányt kavart. Ennek oka az volt, hogy a társadalmi konvenciók felrúgása mellett teljes nyíltsággal ábrázolta a nemi aktust, és le is írta az élőbeszédben használt trágár szavakat. Ezért az angol és az amerikai hatóságok pornográfia miatt elkobozták a művet, és csak igen erősen cenzúrázott változata jelenthetett meg.

A londoni székhelyű Penguin Books 1960-ban megjelentette a könyvet a szigetországban, és hat hét alatt kétmillió példányt adtak el az addig tiltottnak számító regényből. A kiadó ellen azonban pert indítottak obszcenitás vádjával.

Az esküdtszék tagjaihoz intézett hírhedt beszédében a vád képviselője azt kérdezte, vajon "olyan könyv-e ez, amelyet szívesen látnának a feleségük vagy a szolgálóik kezében?" Az esküdtszék nem találta bűnösnek a kiadót. Az ítéletre a szólásszabadság győzelmeként, a társadalmi normák változásának jeleként tekintettek.

Rovatok