Index Vakbarát Hírportál

500 éves kőkeresztet ad vissza Németország Namíbiának

2019. május 17., péntek 18:16

Visszaadja a Német Történeti Múzeum Namíbiának azt a kőkeresztes oszlopot (padrão), amit 1893-ban hurcolt Németországban az akkori Délnyugat-Afrikából a német császári haditengerészet egyik kapitánya. A keresztet a híres portugál felfedező, Diogo Cão állította a Cape Crossnak nevezett földfokon. Cão volt az első európai, aki eljutott erre a területre 1486 januárjában. A korai portugál felfedezők ehhez hasonló keresztekkel jelölték meg az újonnan fölfedezett partszakaszokat.

A 3,5 méter magas oszlopot 1953 óta a Német Történeti Múzeum őrizte, és a berlini állandó kiállításán volt látható. A helyszínen csak egy másolat volt látható, de Namíbia kormánya régóta követelte az egykori gyarmattartó Németországtól a műtárgy visszaszolgáltatását. 2017 júniusában nyújtották be a hivatalos kérelmet.

A múzeum kuratóriuma csütörtökön döntött a visszaadásról. "A kulturális javak restitúciója fontos a Namíbiával építendő közös jövőnk számára" - fogalmazott Michelle Müntefering nemzetközi kultúrpolitikáért felelős államminiszter.

Az intézmény alapos kutatást végzett az oszlop eredetéről. 2018-ban szimpóziumot tartottak az oszlop eredete és Németország gyarmati történelme feldolgozásának felelőssége témájában. Az elmúlt években egyre több nyugati múzeum adott vissza afrikai országoknak a gyarmatosítás során hozzájuk került tárgyakat.

Rovatok