Index Vakbarát Hírportál

A Bosszúállók magyar hangjai a szinkronipar kizsákmányolói ellen

2019. június 20., csütörtök 17:31

A Bosszúállók magyar hangjai a magyar szinkronhang állami védelemét és a szinkronizálás hivatalos szakmai elismerését kérik, egyúttal összefogásra szólítják fel az ezen a területen dolgozó valamennyi alkotót a szinkroniparban kialakult jogtalan szerződéses gyakorlat ellen - írja a Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDosz) Szinkron Alapszervezete közleményében.

Azért fordulnak a nyilvánossághoz, mert veszélyeztetve látják a mozikban, a tévékben vagy az interneten látható filmek magyar szinkronjának jövőjét. Megítélésük szerint megszűnhet, ellehetetlenülhet a magyar kulturális örökség részét képező magyar szinkron. "A Szídosz-Szinkron Alapszervezet elnöksége ezért a legrövidebb időn belül tárgyalásokat kezdeményez a jogalkotókkal és a szinkronstúdiókkal" - írják.

Rajkai Zoltán elnök, valamint Baráth István, Csondor Kata, Csőre Gábor, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos, Miller Zoltán, Mórocz Adrien, Nagy Ervin, Rajkai Zoltán, Simon Kornél, Stohl András, Széles Tamás, Takátsy Péter, Zámbori Soma kiáltványukban azt írják, hogy "a magyar nyelven szinkronizált filmek és médiatartalmak összekapcsolják a magyarokat az egész világon, erősítik a nemzeti egységet és a kulturális összetartozást".

A Bosszúállók magyar hangjai egyformán szükségesnek tartják a tartalmak hozzáférhetővé tételét eredeti és a magyar nyelven. Azt kérik a törvényhozóktól, hogy alkossanak olyan médiatörvényt, amely garantálja az audiovizuális tartalomhoz való hozzáférést eredeti nyelven és eredeti, vagy magyar felirattal, eredeti nyelven és szinkronizáltan – audionarrációval (a fogyatékkal élő magyarok miatt), illetve szinkronizáltan – magyar felirattal. 

Harminc évvel ezelőtti árakon dolgoznak

Az aláíró színészek emellett kifogásolják, hogy a szinkronizálással összefüggő tevékenységek (színészek, szinkronrendezők, szinkrondramaturg-fordítók, hangmérnökök, vágók, szinkron gyártásvezetők munkája) nem minősülnek szakmáknak. Nincs szakmai besorolásuk, nincsen, vagy töredékes az oktatásuk, nem tartoznak sem középfokú, sem felsőfokú iskolákhoz, de még OKJ képzésük sincs. Nem vonatkozik rájuk szakmai előírás, semmilyen minőségbiztosítási rendszer.

A vicces megfogalmazású közlemény szerint "a Bosszúállók fellépnek a szinkroniparban kialakult kizsákmányoló, a gazdasági erőviszonyokkal visszaélő, a partnerséget és sok esetben a törvényes jogi kereteket nélkülöző üzleti gyakorlat ellen". Kifogásolják többek között, hogy a munkavállalók harminc évvel ezelőtti árakon dolgoznak, nem érvényesülnek a mindenkit megillető tisztességes munkafeltételek. A szinkronizált tartalmakat megrendelő cégekkel fennálló kapcsolatban legtöbbször nincsenek szerződések, vagy utólag törvénysértő és jogszerűtlen szerződéseket iratnak alá az alkotókkal. Ezekben a szerződésekben nem érvényesül a szerzői és előadóművészi jogdíj.

A Bosszúállók hangjai összefogásra szólítják fel a szinkronban dolgozó alkotókat és szakembereket. Azt kérik: csak törvényes, kölcsönösen kialkudott és elfogadható feltételeket tartalmazó szerződéseket írjanak alá a szinkronstúdiókkal.

Nagy Ervin színész nemrég egy interjúban beszélt a szinkronszakma szerinte kritikus helyzetéről, ebben "gumigerincű féregnek" nevezte a szinkronszínészeket kizsákmányolókat. Az Index videóját szinkron vs. felirat témakörben itt lehet megnézni

Rovatok