Index Vakbarát Hírportál

Belerokkanhat új épületének bérleti díjába a Nemzeti Táncszínház

2019. július 4., csütörtök 11:41

"Ha valaki jól járt a Miniszterelnöki Hivatal Várba költözésével, akkor az a Nemzeti Táncszínház volt" – írta februárban az Index, miután a budai Várból kirakott intézmény kapott egy ötmilliárd forintos, tényleg elég menő épületet a Millenáris Parkban a korábbi szűkös, elavult játszóhely helyett.

A 24.hu csütörtöki cikkéből azonban kiderült: a Nemzeti Táncszínház anyagi értelemben mégsem járt annyira jól, mert az épülethez nem járt tulajdonjog, így az intézménynek több száz millió forintos bérleti díjat kell fizetnie a Miniszterelnökséghez tartozó Millenáris Kht.-nek, ami nagyjából el is viszi az Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetéséből kapott éves működési keretet.

A portál információi szerint a táncszínháznak eredetileg havi 80 millió forintos bérleti díjat kellett volna fizetnie, a követelést az intézmény vezetése azonban nem tudta elfogadni, mert így a kiadásaik meghaladták volna az Emmi kulturális államtitkárságától 2019-re kapott 725 millió forintot. Vagyis ha mindenüket odaadják, akkor sem tudnak havi 60 millió forintnál többet fizetni.

A források szerint a Millenáris Kht. nem hajlandó évi 500 millió forintos bérleti díj alá menni, vagyis a legnyomottabb ár is a színház működési keretének kétharmada.

A 24.hu cikke megjegyzi: az Emmi az idén 183 millióval, a korábbi szintre csökkentette a Nemzeti Táncszínház éves keretét, az előző két évben pedig azért kapott egyszeri többlettámogatást az intézmény, mert alternatív helyszíneken kellett működnie. A portál úgy tudja, hogy a mostani helyzet miatti vita úgy elfajult, hogy az egyik táncszínházi vezetőnek távoznia kellett az állásából.

Mint ismert, a Nemzeti Táncszínház 2014-ig működött  a Várban, majd költöznie kellett, hogy a karmelita kolostort átadják Orbán Viktornak és stábjának, akik ide álmodták meg az új miniszterelnöki hivatali székházat. Az intézmény a sajtóból értesült a döntésről, illetve arról, hogy három hónapjuk van eljönni a Várból.

"A Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft. tárgyal a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Kft.-vel a bérbeadás esetén általuk fizetett bérleti összegről. Ingyenes juttatásra jogi lehetőség nincs, így ha a bérlő a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Kft. lesz, úgy a cég bérleti díjat fog fizetni a Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft.-nek" – közölte a portállal a Millenáris Kht. kommunikációs igazgatója.

A 24.hu a kérdéseivel megkereste a Nemzeti Táncszínházat is, választ azonban egyelőre nem kaptak.

FRISSÍTÉS: A Magyar Hang nem sokkal később arról számolt be, hogy információik szerint a cikk megjelenése után, délelőtt tíz órától egymás után hívják be a Nemzeti Táncszínház munkatársait, és közlik velük, hogy elbocsátják őket az intézménytől.

Rovatok