Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Tabányi Mihály harmonikaművész

2019. július 4., csütörtök 01:13

Kilencvennyolc éves korában elhunyt Tabányi Mihály harmonikaművész és dzsesszzenész, Budapest díszpolgára – írja az MTI.

Tabányi Mihály 1921. február 1-jén született Pilisen, és már fiatalon hegedülni, zongorázni tanult, majd hét évig járt a harmincas évek legnagyobb harmonikása, a magyar származású Louis Bobula óráira. Közben kántorként és templomi orgonistaként is működött, később pedig felvételt nyert a Zeneakadémiára. Itt nagybőgőzni és orgonálni tanult, de miután 1940-ben megnyerte az országos harmonikaversenyt, majd megalakította saját együttesét, végérvényesen harmonikás lett. A Zeneakadémián ismerkedett meg egyébként Kodály Zoltánnal is, aki később azt mondta róla, hogy

Ha Tabányi játszik a tangóharmonikán, akkor az nagyon jó.

1949-től hét éven keresztül az Emke Kávéházban muzsikált zenekarával, egy évvel később pedig elnyerte az ország legnépszerűbb  dzsesszmuzsikusa címet. Az ötvenes évek elején a nyilvánosan is engedélyezett dzsesszelőadók közé tartozott, aki mindig jó érzékkel válogatta meg zenészeit. Együttesével tánczene címszó alatt

Tabányi kísérte többek közt Karády Katalint, Honthy Hannát és Sárdy Jánost, Vámosi Jánost és Záray Mártát is, a Szovjetunióban pedig 52 ezer kilométeres koncertkörutat tett együttesével. Nyugatra is rendszeresen járt, Amerikába is eljutott, 1976-ban, az Egyesült Államok fennállásának 200. évfordulóján a Kennedy Centerben lépett fel, később George Bush elnök jelenlétében is játszott. 

Számos magántanítványa volt, de a koncertezéssel sem hagyott fel, és versenyműveket is írt harmonikára és szimfonikus zenekarra. A harmonikázást három éve, 95 évesen fejezte be végleg. 2000-ben megkapta az EMeRTon Életműdíjat, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, 2012-ben pedig a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, 2002-ben Pilis, 2007-ben Budapest díszpolgárává választották. Művészetét, valamint több mint 70 saját szerzeményét hangfelvételek és kották őrzik.

Rovatok