Index Vakbarát Hírportál

Restaurálni kezdték a világ egyik leghíresebb festményét

2019. július 5., péntek 18:34

Operation Night Watch - ez nem egy Irán elleni amerikai katonai hadművelet elnevezése, hanem egy festményrestaurálási projekté, de a hadászati hangzású elnevezés mégsem véletlen. 

Olyan ez, mint egy katonai akció megtervezése

- nyilatkozta Taco Dibbits, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója Rembrandt Éjjeli őrjárat című festményének restaurálásáról, ami hosszú előzetes tervezés után most kezdődhetett el. Az Éjjeli őrjárat a holland festő egyik főműve, a képeknek abba az elitklubjába tartozik, ahova a Mona Lisa vagy Van Gogh Napraforgói - a világon szinte mindenki ismeri, és ha a Rijksmuseumban semmi más nem lenne ezen kívül (van azért még néhány dolog), akkor is minden évben 2 millióan ellátogatnának oda, hogy megnézzék.

Az Éjjeli őrjárat hatalmas kép, a súlya 337 kilogramm, 363 x 437 centis vászonra festették, és egy 12 fős restaurátorcsapat fog dolgozni rajta egy 7 négyzetméteres üvegkamrában, amit kifejezetten erre a célra építettek.

A várhatóan évekig tartó munkát nem egy világtól elzárt laboratóriumban végzik: a festmény a múzeumban marad, így a látogatók is nyomon követhetik a folyamatot,

aki pedig otthonról tájékozódna, ezen az oldalon rengeteg információt talál, hozzájárulhat a költségekhez és online is figyelheti a kép megszépülését.

Az Éjjeli őrjáratot legutóbb 1975-ben restaurálták, amikor egy holland tanár késsel megrongálta, előtte pedig 1945-46-ban, mivel a második világháború idején el kellett rejteni egy földalatti óvóhelyre. Egyik esetben sem törekedtek azonban a festmény eredeti állapotának mélyebb megismerésére, és az ehhez szükséges technológiák is hiányoztak. A kutatók azt remélik, hogy a mostani beavatkozás - ami a maga nemében az első - a festmény alapos vizsgálata révén új információkat is felszínre hoz, többek között arról, hogy milyen előzetes vázlatokat készített Rembrandt a képhez és milyen változtatásokat hajtott esetleg végre a megfestése során.

A múzeum szakértői nem vállalták, hogy az üvegkalickát a festmény köré építsék fel, ezért az Éjjeli őrjáratot két hete átmozgatták egy másik falszakaszra a Rijksmuseum díszgalériájában, és várhatóan a hétvégén helyezik fel az üvegkamrában elhelyezett állványra. A festmény mozgatása kockázatos vállalkozás, mert könnyen megsérülhet, ezért hidraulikus lifteket és egy speciális kocsit használnak majd a felemelésére és a kalickába való behelyezésére. Utána viszont egy ideig semmi látványos nem történik majd, mert a következő tíz hónapban műszeres vizsgálatokat fognak végezni a remekművön.

(Borítókép: ROBIN UTRECHT / ANP / AFP)

Rovatok