Index Vakbarát Hírportál

Ezek az előadások versenyeznek a színikritikusok díjaiért

2019. július 16., kedd 10:22

A Színházi Kritikusok Céhe idén negyvenedik alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A céh életműdíját idén Pogány Judit kapja, a nemrég elhunyt Radnai Annamária dramaturgi és fordítói munkássága előtt pedig posztumusz különdíjjal tisztelegnek a színikritikusok.

Idén 22 kritikus szavazott a 2018/2019-es színházi évad előadásaira, akik ezúttal is 15 kategóriában voksoltak. A legjobbak listája a helyezésekért adott pontok összesítésével állt össze, kategóriánként három (holtverseny esetén négy) név található, a győztesek személye azonban csak szeptemberben fog kiderülni.

A Színházi Kritikusok Céhe által hétfőn közzétett eredmények szerint a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című előadása és a Radnóti Miklós Színház 10 című produkciója öt kategóriában várományos. A független előadások közül négy kategóriában jelölt Az Ügy, három kategóriában pedig a Megfigyelők. A függetlenek legjobbjai között megtalálható a Hybridkult készítette csRSnyés is.

A Katona József Színház három előadással (A Platonov, Jeanne d’Arc – a jelenidő vitrinében, Rozsdatemető 2.0) összesen hat kategóriában érdekelt, csakúgy, mint a Miskolci Nemzeti Színház (A velencei kalmár, Eklektikon 2048), míg az Örkény Színház a Patikával és a Secondhanddel összesen négy jelölést válthat díjra.

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg:

A legjobb előadás:

A legjobb rendezés:

A legjobb zenés/szórakoztató előadás:

A legjobb független színházi előadás:

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás:

A legjobb férfi főszereplő:

A legjobb női főszereplő:

A legjobb férfi mellékszereplő:

A legjobb női mellékszereplő:

A legjobb díszlet:

A legjobb jelmez:

A legjobb színházi zene:

A legígéretesebb pályakezdő:

A győztesek neveit a szeptember 22-i gálaesten hozzák majd nyilvánosságra, amelynek helyszíne a Katona József Színház lesz.

Rovatok