Index Vakbarát Hírportál

Kétezer éves szuvenír került elő Londonban humoros latin felirattal

2019. július 28., vasárnap 16:22 | négy éve frissítve

Róma és London már kétezer éve is a gagyi szuvenírek fővárosai lehettek, legalábbis erről tanúskodik az a stilus, avagy íróvessző, amit a Bloomberg londoni irodaépületének építése közben találtak, írja Museum of London Archaeology (MOLA) nyomán a CNN. Az időszámításunk szerint 70-re datált vas íróvesszőre ugyanis egy kis tréfás üzenetet írtak, amiben az olcsó ajándék miatt szabadkozik az ajándékozó. 

A nehezen kiolvasható üzenetet a MOLA munkatársának, Dr. Roger Tomlinnak sikerült kibogarásznia, és a következő képen szól:

ab urbe v[e]n[i] munus tibi gratum adf(e)ro

acul[eat]um ut habe[a]s memor[ia]m nostra(m)

rogo si fortuna dar[e]t quo possem

largius ut longa via ceu sacculus est (v)acuus'

 Avagy magyarul körülbelül:

A városból jöttem, ajándékot hozok, hegyeset, hogy megőrizd az emlékemet. Bárcsak a sors lehetővé tenné, hogy minél nagyvonalúbbat adjak, amennyire az út hosszú, az erszényem pedig üres. 

A "város" itt feltehetőleg Rómára utal, ahonnan az ajándékozó a stilust hozta, az üzenet pedig azért szabadkozik, hogy ilyen olcsón letudta a vásárfiát, hasonlóan a családtagjaikat, barátaikat hűtőmágnesekkel elárasztó modern turistákhoz.

Igaz a stilus némileg hasznosabb, mint napjaink bóvlija, ugyanis az egyik felén hegyes pálcával írtak a puha anyaggal, például viasszal borított írótáblára, a tompa végével pedig elsimították a hibákat, tehát az egyik első szövegszerkesztőről van szó. Innen jön a stílus szó is, nemhiába figyelmeztet Horatius is, hogy saepe stilum verte, bonum libellum scripturus, avagy nagyjából: gyakran forgasd az íróvessződ, te, aki jó könyvet készülsz írni!

Rovatok