Index Vakbarát Hírportál

Kiállítás nyílik a fiatalabbik Bush festményeiből

2019. augusztus 1., csütörtök 13:23

Portraits of Courage, azaz A bátorság portréi, címmel nyílik hamarosan kiállítás George W. Bush volt amerikai elnök háborús veteránokról készült festményeiből a washingtoni Kennedy Központban, írja az MTI.

A fiatalabbik Bush olyan katonákat festett meg, akik mind elnöksége idején szolgáltak, és a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után, az általa indított afganisztáni vagy iraki hadjáratban szenvedtek maradandó testi vagy lelki sérüléseket. Modelljeivel személyesen is találkozott, de a portrék fotók alapján készültek.

George W. Bush a Fehér Házból való 2009-es távozása után kezdett el festeni: csendéleteket, tájképeket, állatokat, portrékat, köztük önarcképeket is. A Texasban élő volt politikus Winston Churchill 1948-ban megjelent, Painting in a Pastime című könyvét olvasva csúszott rá a festésre, miután felismerte, hogy a festészet révén egyedülálló módon fejezheti ki magát az ember. 

Bush védjegye, hogy nem írja alá képeit, hanem a 43-as számmal szignálja azokat, ezzel utalva arra, hogy ő volt az Egyesült Államok 43. elnöke.

Bush festményeit egyébként korábban már kiállították a texasi George W. Bush Elnöki Központban, 2017 elején pedig könyv formájában egy bestsellerré vált válogatás is megjelent belőlük. A 66 katonaportré ezúttal október 7-től november 15-ig lesz látható a Kennedy Központban.

Rovatok