Index Vakbarát Hírportál

Felavatták az Árpád és vezérei szoborcsoportot Ópusztaszeren

2019. augusztus 2., péntek 12:54

Kligl Sándor életnagyságú alakokat formázó szobrát az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, az egykori Árpád-kori monostor mellett magasodó dombra állították föl. A művel az első Kárpát-medencei magyar országgyűlésnek állítanak emléket. A kompozíció központi alakja a lovon ülő Árpád, akit jobbról és balról koszorúban fognak közre vezérei, a szoborcsoport talapzata a honfoglaló magyarok félelmetes fegyverét, egy íjat formáz - írja az MTI. 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédében elmondta, a szoborkompozíció egy évek óta dédelgetett álom megvalósulása, egyúttal mérföldköve az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 37 éves történetének.

Egyedülálló alkotás, amelynek minden eleme üzenetet közvetít. Üzenet a helyszín, hisz a magyarság számára szimbolikus helyet, államiságunk bölcsőjének színhelyét ékesíti, és üzenet az az örökség, amelynek emléket állít

- tette hozzá. 

Az államtitkár VII. Magyarok Országos Gyűlésének megnyitóján emellett kitért arra, hogy ennek a rendezvénynek a 2009-es elindításával, majd tavalyi újraindításával "egy olyan hagyomány született, amely méltán nevezhető a nemzeti összetartozás ünnepének. A rendezvényen a fiatalok és idősek, kultúrára és kikapcsolódásra vágyók, anyaországi és külhoni magyarok egyaránt megtalálhatják, amit keresnek, hisz ez az esemény nemcsak a programok tárháza, hanem valódi találkozási pont a magyarság számára."

És azt is megemlítette, hogy a szervezők a rendezvényen befolyt összeg egyharmadát felajánlották a legrégebbi kárpátaljai magyar oktatási intézmény, a 117 éves beregszászi 4. számú Kossuth Lajos Középiskola számára.

Rovatok