Index Vakbarát Hírportál

A KISZ-től az ellenállás kultúráján át a mainstreamig

2019. szeptember 7., szombat 11:27

Idén ünnepelte 51. születésnapját a Szegedi Ifjúsági Napok, ami hosszú évek óta a szegediek nyárzáró fesztiváljának számít. A SZIN félévszázados futása alatt három korszakot élt meg, az elsőről főként képek, a többiről pedig olyan zenészek és zenekarok mesélnek, mint Lovasi András, a Quimby, a Vad Fruttik vagy Krúbi.

A Szegedi Ifjúsági Napok 1968 és 1989 között a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szövetség) szervezésében zajlott, ezt vette át a rendszerváltást követően az akkori Rock Klub vezetője, Szurdi Zsolt 2002-ig. Ha akkor Szurdi nem lett volna, talán ma már a fesztivál sem lenne, a 90-es évek elején ugyanis politikai okokból sokan eltávolodtak a SZIN-től, de a szabadság érzése és a régi Vidámpark, illetve később a Tisza-partján megszervezett koncertélmények végül életben tudták tartani. Ezt követően a Szegedi Ifjúsági Ház vette át a fesztivál szervezését, ekkor indult a ma is tartó, harmadik korszak a SZIN életében, amikor a régi alteres-punkos vonalról egyre inkább a külföldi fellépőket is felsorakoztató magyar fesztiválok megszokott kínálata felé mozdult el a program.

De hogy milyen is volt összességében és rendezéstől függetlenül, nézői és fellépői szemmel a megye talán egyik legnagyobb volumenű fesztiválja? Erről beszéljenek fekete-fehéren azok a képek, amelyeket az Ifjúsági Ház és a szegedi Móra Ferenc Múzeum archívuma őrzött meg. És azok a történetek mozgó periszkópról, áramszünetről, részegen padon alvó fiatalokról és egy Kispál-klipről, amik a fellépők számára a ‘70-es évektől kezdve egészen az idei SZIN-ig jó vagy rossz, de mindenképp maradandó élményt jelentettek.

Rovatok