Index Vakbarát Hírportál

Azt hitték, a világháborúban megsemmisült a festmény, de egy lakásban lógott a falon

2019. szeptember 11., szerda 19:40

Mindenki azt hitte, hogy a második világháborúban megsemmisült egy festmény Rettegett Ivánról, amíg hét évtizeddel később meg nem találták egy connecticuti lakásban, ahol békésen lógott a falon. Az FBI hosszú vizsgálata után a kép most végre visszakerülhet Ukrajnába - írja a Euronews.

Mikhail N. Panin "Rettegett Iván titkos távozása az Opricsnyina előtt" című, 1911-es festménye a világháború alatt tűnt el Dnyepropetrovszk (ma Dnyipro) múzeumából, ezért az hitték, a kép megsemmisült, az ukrán múzeum pedig felvette arra a listára, amelyen a Hitler uralma alatt Németországba került műveiket tartották számon. 2017-ben aztán mégis rátaláltak egy connecticuti lakásban, ahol egyszerűen ott lógott a falon, előtte pedig vevőről vevőre vándorolt, miközben a vevőknek fogalmuk sem volt a kép eredetéről. A kép akkor került a hatóságok szeme elé, amikor a tulajdonosok elköltöztek egy kisebb lakásba, és mivel a festmény túl nagy volt az új helyre, inkább beadták egy aukciósházba.

Az ügy végül az FBI-hoz került. Az ukrán nagykövetség a vizsgálat során bizonyítékkal tudott szolgálni, hogy kit illet meg a festmény, így a hosszú procedúra után hétfőn átvehették a képet, és megkezdték az előkészületeket a hazaszállítására.

A kép utolsó tulajdonosa, a holokauszttúlélő Gabby Tracy is jelen volt az ünnepélyes átadáson, és azt mondta, nagyon örül, hogy visszaadhatják a képet az ukrán népnek, sőt, remélik, hogy egy napon majd ők is láthatják a lakásuk helyett a múzeum falán.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok