Index Vakbarát Hírportál

Egyestés tárlaton Móra Ferenc titkos szerelmes levelei

2019. szeptember 11., szerda 15:36

A Teréz körúti egykori Britannia Szállóban (ma Radisson Blue Béke Hotel) szeptember 12-én, csütörtökön este hét órakor egyestés tárlaton mutatják be Móra Ferenc szerelmes leveleit. A Móra-estek sorozat első alkalmát Saly Noémi nyitja meg abban a szállodában, ahol annak idején a Móra-rajongó igazgató az egyik szobát az íróról nevezte el, és neki tartotta fenn. Ott lesz a dédunoka, Vészits Andrea is.

Ahogy az Index Mi Vidékünk csongrádi projektjében nemrégiben megírtuk, a sokak szerint leginkább elavult általános iskolai kötelező olvasmány, a Kincskereső kisködmön szerzője kettős szerelmi életet élt. Az akkor ötvenhárom éves, tiszteletreméltó író-múzeumigazgató 1932-ben ismerkedett meg Kalmár Ilonával, egy balatonföldvári szálló harmincéves nyári bridzstanárával. A lány hamarosan férjhez ment, de a viszony lopott pesti szállodai randevúkkal és rengeteg duplán írt levéllel az író haláláig folytatódott: Feri bácsi, a házibarát leveleit a férj is olvasta, a szenvedélyes Ferkó küldeményei poste restante érkeztek a Titnek becézett lány kezéhez.

Az alig két évig tartó szerelem emlékét Kalmár Ilona ötven éven át vigyázta, a hozzá írt leveleket és erotikus verseket a pesti gettóba is magával vitte. A vaskazettában őrzött anyagot végrendeletében a szegedi Móra Ferenc Múzeumra hagyta.

A szerelmes levelek kamarakiállítása a tematikus Móra-estek sorozat első állomása: a későbbi programokon az író életének érdekességei mellett megismerhetik a résztvevők az egykori Britanniában zajló Nyugat-esteket is. Az eseményen történő részvétel regisztrációhoz kötött, bővebb információt ezen a linken olvashat.

(Borítókép: Móra és Kalmár Ilona a harmincas években. Fotó: Móra Ferenc Múzeum / Szeged)

Rovatok