Index Vakbarát Hírportál

Két hét börtönbüntetésre ítélték a Született feleségek sztárját

2019. szeptember 13., péntek 22:16 | aznap frissítve

Két hét börtönbüntetésre ítélték Felicity Huffman színésznőt, a Született feleségek sztárját a nagy port kavart elitegyetemi vesztegetési ügyben. Idén tavasszal több mint harminc ember ellen emeletek vádat amerikai szövetségi ügyészek egy főiskolai felvételi botrányban, amelyben gazdag szülők, köztük hollywoodi hírességek és kiemelkedő üzleti vezetők érintettek. Őket azzal vádolták, hogy 2011 és 2019 között vesztegetéssel érték el, hogy gyermekeiket elit amerikai egyetemekre, például a Yale-re, a Stanfordra, a Wake Forestre vagy a Dél-Kaliforniai Egyetemre felvegyék.

A vádlottak közül a két legismertebb Felicity Huffman és Lori Loughlin színésznő. Huffmannt, akit akkor le is tartóztattak, azzal vádolták, hogy 15 ezer dollár kenőpénzt fizetett „adomány” formájában a Key Worldwide Foundation nevű szervezetnek, hogy 2017-ben lánya jobb eredményt érjen el a SAT nevű sztenderdizált felvételi teszten. (A színésznő lánya nem tudott az anyai közbenjárásról, de körülbelül 400 ponttal „tolhatták meg” az eredményét.)

Huffman áprilisban beismerte bűnösségét, és egy közleményben úgy fogalmazott: „Teljes mértékben vállalom a bűnösségemet, és mélyen megbántam és szégyenlem, amit tettem. Vállalom a teljes felelősséget a tetteimért, és vállalom ezeknek a következményeit is. Szégyenlem, hogy fájdalmat okoztam a lányomnak, családomnak, barátaimnak, kollégáimnak, és az oktatóknak.”

A bűnösség beismerése ellenére az ügyészség egy hónap letöltendő és két év felfüggesztett börtönbüntetést kért Huffmanra is, akárcsak a többi vádlottra, az 56 éves színésznő ügyvédjei viszont azt javasolták, hogy kizárólag felfüggesztett börtönbüntetést kapjon.

A bostoni bíróság szeptember 13-i ítéletében a sztárt végül 14 nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, egy év felfüggesztettre és 30 ezer dolláros pénzbírságra. Huffman férje, William H. Macy ellen nem emeltek vádat. A megvesztegetési ügyben érintett 34 szülő közül Huffman az első elítélt.

Rovatok