Index Vakbarát Hírportál

Óriási művészeti központ nyílik a Goldberger-gyárban

2019. szeptember 23., hétfő 12:08

Az óbudai Goldberger gyár területén hoz létre művészeti központot az idén húszéves Godot Galéria. Az önmagát "Budapest új, független, kortárs művészeti élménycentrumaként" meghatározó Godot Kortárs Művészeti Intézet (Godot Instutute of Contemporary Art; röviden: GICA) az egykori textilgyár épületeiben nyílik majd meg október elején.

"A Godot Kortárs Művészeti Intézet  1100 négyzetméteres összterületével, 700 négyzetméteres csarnokterével és a közvetlenül hozzá tartozó 4 szintes épületegységével egyedülálló független képzőművészeti intézményként működik ma Magyarországon, ahol projekt room-ok és műteremlakások szélesítik a lehetőségek palettáját" – szól a hivatalos közlemény.

A budapesti Godot Galéria 1999-ben a Madách út 8. szám alatt kezdte meg működését, 2011-től pedig a Bartók Béla úton működik. Az új művészeti központ megnyitása nem váratlan fejlemény: a húszéves galéria egy februári közleményében jelentette be a Godot Kortárs Művészeti Intézet őszi indulását.

Bár a GICA a honlapján magánmúzeumként hivatkozik magára, a Forbes cikke megjegyzi: a Godot Galéria szerint nem új múzeum, hanem új állandó kiállítótér nyílik, hiszen nem folyik majd kutatási tevékenység az intézmény falai között. A GICA célja, hogy "a galériák időnként elrettentő légkörét eloszlassák, a nézők pedig kisebb távolságot tartsanak a művészektől".

Az új művészeti központ már helyet adott egy fotókiállításnak, hivatalosan azonban október elsején, jövő kedden, nyílik meg a Godot Young Generation Art Fair megnyitójával, ahol 110 fiatal képművész közel ezer műalkotását lehet megnézni, illetve "gerillaáron" megvásárolni.

Rovatok