Index Vakbarát Hírportál

Így vitázik Mácsai Pál

2019. október 8., kedd 17:03 | aznap frissítve

Az Indexen ma, október 8-án debütál az Üres lovak című filmtörténeti szatíra, Közép-Európa legnagyobb kreatív dokumentumfilm-fesztiválján, a 23. Jihlavai Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon pedig október 27-én mutatják be a filmet. Két halott filmrendező, Kertész Mihály és Bódy Gábor vitázik Mácsai Pál és Rába Roland megjelenítésében. 

Lichter Péter harmadik játékfilmje két filmrendező halála utáni találkozásának szatirikus történetét meséli el: a világhírű, 1930-40-es években fénykorát élő hollywoodi Kertész Mihályét és az 1985-ben öngyilkosságot elkövető, magyar neoavantgárd alkotó, Bódy Gáborét. A Mácsai Pál és Rába Roland által megformált filmes kísértetek dialógusait régi hollywoodi klasszikusok mellett szerzői és avantgárd alkotások kollázsa kíséri, illetve az üres filmarchívumban és moziteremben felvett jelenetek. Vitáikból, anekdotáikból a személyes drámáik és a filmkészítés ma is aktuális kérdései bomlanak ki. A teljes film itt tekinthető meg:

Üres lovak

A rendező 2002 óta készít kísérleti filmeket. A Fagyott május című első játékfilmje a Magyar Filmkritikusok díját kapta. Második egész estés filmjét, a The Rub című Hamlet-adaptációt a Berlini Filmfesztivál Kritikusok Hete programjában vetítették.  

Az Üres lovakat az alkotók 2019 márciusától alternatív forgalmazásban terjesztették. Budapesten olyan helyeken vetítették, mint az Art+Cinema, a Bem mozi, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója (FKSE), vagy a Kalandorok Filmklub a Városligetben. Vidéken a Debreceni MODEM-ben, Pécsen az Apolló moziban, a Szegedi Tudományegyetem vetítésén és a győri Rómer-házban. A Magyar Klasszikus Film Maratonon a hivatalos program Kertész Mihály hommage szekciójában is szerepelt.

A film forgatókönyvét egy kis példányszámú, egyedi illusztrációkat felvonultató művészkönyvként (vagyis zine-ként) is megjelentették az alkotók. Az Üres lovak zine-t Ausztrics Andrea készítette, és Nedeczky Dóra producer gondozásában valósult meg. (További információ erről a film Facebook-oldalán olvasható.)

Az alkotók jelenleg újabb egész estés filmjüket készítik elő A horror filozófiája címmel, aminek első részét (Etimológia) szintén levetítik a jihlavai fesztiválon, és itthon filmtörténeti előadással egybekötve szerepel a Titanic Filmfesztiválon is.

A 67 perces kísérleti filmet Lichter Péter mellett Kránicz Bence, Roboz Gábor írta, operatőre Gerencsér Dávid, zeneszerzője Horváth Ádám Márton, hangmérnöke Lukács Péter Benjámin volt. A film producerei Nedeczky Dóra, Lichter Péter és Máté Bori.

Rovatok