Index Vakbarát Hírportál

ÁSZ: Nem volt szabályszerű az Iparművészeti Múzeum gazdálkodása

2019. október 15., kedd 10:46

Az Állami Számvevőszék megvizsgálta az Iparművészeti Múzeum működését a 2015-2017 közötti időszakban, és megállapította, hogy

a múzeumnál a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése, valamint a pénzügyi és vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű, ezáltal nem volt biztosított a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő átlátható, szabályszerű és eredményes gazdálkodás. A múzeum főigazgatója nem építette ki a korrupciós helyzetek megelőzését biztosító rendszert.

A jelentés összefoglalója szerint az ÁSZ azt is megállapította, hogy a múzeum 2017-re vonatkozó költségvetési beszámolója sem felelt meg a számviteli törvény előírásainak, az intézmény nem készített leltárt, amiben szerepeltek volna az eszközök és források, az "állami vagyon védelme nem volt biztosított".

Az ÁSZ az Iparművészeti Múzeum főigazgatójának, Cselovszki Zoltánnak nyolc javaslatot fogalmazott meg, amire az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

A jelentésből nem derül ki, hogy ugyanazon ügyről van-e szó, de 2018 tavaszán a Párbeszéd képviselője, V. Naszályi Márta - aki most az I. kerület polgármestere lett - feljelentést tett a múzeum ellen, amiért az utolsó pillanatban gondoskodtak 170 ezer példányos iratgyűjteményének elszállításáról és tárolásáról, egy olyan pályázattal, amit minden jel szerint egy magáncégre, a Museum Complexre írtak ki.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok