Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatása közben mondott köszönőbeszédet egy díjért Jane Fonda

2019. október 26., szombat 17:50

Jane Fondát rendszeresen letartóztatják Washingtonban, amiért újra és újra a klímaváltozás elleni fellépésért demonstrál az amerikai fővárosban, a helyi rendőrség szerint illegálisan. Egyre több és több színésztársát vonja be a tüntetésekbe, múlt héten Sam Waterstonon is kattant a műanyag bilincs, ezen a héten pedig Ted Danson (Cheers, The Good Place) is őrizetbe került a tüntetésen.

A mostani helyzetet az teszi különösen érdekessé, hogy Fonda a brit filmakadémia által szervezett Britannia Awardson kapott egy díjat, amit nem tudott átvenni, érthető okokból. Viszont a színésznő/aktivista volt annyira előrelátó, hogy felvett előre egy köszönőbeszédet, amit pont abban a pillanatban mondott el, amikor az amerikai hatóságok ismét őrizetbe veszik. Az Indiewire beszámolója szerint a díjátadón álló tapsviharral fogadták a rövid szónoklatot, amit a BAFTA Twitterén is meg lehet nézni.

A Britannia Awards többi díjazottja között megtalálható Jordan Peele (a Mi és a Tűnj el! rendezője), Phoebe Waller-Bridge (a Fleabag című sorozat alkotója), Jackie Chan, Normal Lear és Steve Coogan. A díjátadót Kaliforniában, Beverly Hillsben tartották.

A 81 éves Fonda egy korábbi nyílt levelében elmondta, hogy Washingtonba költözött azért, hogy közelebb legyen a klímáért folytatott küzdelem epicentrumához. A színésznő azt is kijelentette, hogy januárban minden pénteken ott lesz a Capitol Hillen, és azt fogja követelni, hogy a politikusok foglalkozzanak azzal a vészhelyzettel, amiben a világ van. A nem engedélyezett demonstrációk viszont a rendőrség szerint akadályozzák a közlekedést.

Rovatok