Index Vakbarát Hírportál

A Katona az első környezettudatos színház Budapesten

2019. november 7., csütörtök 10:30

Elsőként a budapesti színházak közül a Katona József színház úgy döntött, hogy környezettudatosan működnek a továbbiakban - közölte a színház. Ezt részben a társulat kezdeményezte, részben pedig a nézők, ugyanis a színház készített egy felmérést a nézői körében, amiből kiderült, hogy ők is elvárják a környezettudatos lépéseket. 

Ezért a Katona 2020-tól kezdve fokozatosan csökkenti és papírtakarékossá teszi nyomtatott anyagaikat, majd középtávon ezeket korszerű, digitális megoldásokkal helyettesíti. A hulladékmennyiség csökkentése érdekében a társulati büfékben és a K:antinban minimalizálják az egyszer használatos műanyagokat, ezeket biológiailag lebomló vagy többször is használható anyagokkal helyettesítik. A színház területén bevezették a szelektív hulladékgyűjtést.

Emellett csatlakoztak a 10 millió FA civil közösség egyik kezdeményezéséhez. A Hagyd élni – élni hagy alternatív karácsonyfa formatervező pályázat célja felhívni a figyelmet az ünnepi fakivágás mértékére. A szervezőkkel együttműködve a színház különdíjat ajánl fel a számukra legszimpatikusabb pályamunka beküldője számára: a díjazott alkotást a tervező segítségével megvalósítják, majd december 6-án, a hivatalos eredményhirdetés másnapján, az ünnepi készülődés jegyében felállítják az Előcsarnokban. Onnantól egy hónapig megtekinthető lesz a K:antinban, mint a Katona hivatalos karácsonyfája.

A környezettudatos működést szimbolizálja, hogy a színház előcsarnokában látható nagy K betű is bezöldült, úgynevezett stabilizált mohaszőnyeget kapott.

Rovatok