Index Vakbarát Hírportál

Közel 20 millió dollárért kelt el egy Magritte-festmény

2019. november 12., kedd 22:14 | négy éve frissítve

19,6 millió dollárért, azaz csaknem 6 milliárd forintért kelt el René Magritte belga szürrealista festő Le seize septembre (Szeptember 16.) című festménye New Yorkban az őszi műkincsárverések szezonnyitó aukcióján – írja az MTI.

Az 1957-ben – más források szerint 1956-ban – készült sötét tónusú kép, az aukció sztárja egy dús lombozatú fát ábrázol, a közepében félholddal. Magritte a félholdat a fa elé helyezi, hogy az világítsa meg a fát.

A művész objektív ingernek nevezte azt, amikor tárgyakat egymáshoz nem illő módon illesztett össze. Magritte célja ezzel az volt, hogy a közös kultúrában olyan mélyen gyökerező képek percepcióját és értelmezését kérdőjelezze meg a fizika törvényeinek megtörésével.

A festő képei egyébként általában csak azután kaptak nevet, hogy azok elkészültek. Ebben az esetben Magritte barátja, a szürrealista költő, Louis Scutenaire ötlete volt a cím. A festményt Alexandre Iolas görög származású New York-i galériatulajdonos vásárolta meg a művésztől 1957-ben, tőle három évvel később Dominique de Menil francia-amerikai műgyűjtőhöz került, aki 1978-ig őrizte a gyűjteményében, azóta a Christie's adatai szerint három további magántulajdonosa volt.

A Christie's szervezte árverésen a várt 4,5 millió helyett 16,2 millió dollárért - az alkotó esetében új rekordot jelentő áron - talált vevőre Umberto Boccioni olasz futurista festő és szobrász egy bronzszobra, és 13,3 millió dollárért adták el Pablo Picasso egy színpompás festményét is.

Az impresszionista és modern műalkotásokból rendezett árverésen együttesen 191,9 millió dollárért vásároltak műkincseket a gazdag gyűjtők, csaknem minden tétel a becsültnél jóval magasabb áron kelt el.

A következő napokban további 20. századi művek kerülnek kalapács alá a Christie's, a Sotheby's és a Phillips aukcióin, köztük Claude Monet Charing Cross Bridge című festménye és Keith Haring egy faliképe.

Rovatok