Index Vakbarát Hírportál

A világ leghíresebb szusiséfjének sikerült elvesztenie mindhárom Michelin-csillagját

2019. november 26., kedd 20:11 | négy éve frissítve

A világ legjobb éttermeit listázó Michelin-kalauz körül az utóbbi időben számos emberi dráma folyt, Sebastian Bras francia séf például maga kérte a kalauz készítőit, hogy ne ajánlják az éttermét, mert az elismerés túl sok stresszel járt (nem tettek eleget a kérésének), majd egy másik francia mester, Marc Veyrat hosszú szájkaraté után beperelte a kalauzt, mert elvették a háromból az egyik Michelin-csillagját, szerinte jogtalanul.

Bár azt nem tudni, hogy Veyrathoz hasonlóan depresszióba zuhant-e ettől (valószínűleg nem), de ennél is nagyobbat bukott az idén Ono Dzsiro, a világ talán leghíresebb szusiséfje, aki Tokió legpuccosabb részén, azon belül viszont egy metróaluljáró eldugott zugában üzemeltet szusibárt, ahol 40 ezer jen + áfa áron (mai árfolyamon olyan 120 ezer forint) lehet megenni egy 20 szusiból álló menüt. A legendás séfről korábban filmet is forgattak, és Barack Obama előző amerikai elnök is járt nála.

A tokiói Michelin-kalauz 2020-as kiadásában ugyanis nem szerepel az eddig háromcsillagos, azaz a legmagasabb kategóriában jegyzett szusibárja, a hírek szerint azért, mert földi halandók nem tudnak helyet foglalni az étterembe, csak ilyen-olyan ismeretségeken és/vagy concierge-szolgáltatásokon keresztül lehet bejutni.

Hasonló sorsra jutott a kevésbé híres, de az ilyesmire fogékony körökben a világ legjobb szusizójának tartott, eddig szintén háromcsillagos Szusi Szaitó is, ahol elvben minden hónap elsején, délután kettő és öt között vesznek fel telefonon asztalfoglalásokat, de a téma szakirodalma nem igazán ismer olyan esetet, amikor valakinek sikerült magánemberként felcsörögnie a helyet.

A kalauz készítői megjegyezték, nem arról van szó, hogy ettől minőségileg rosszabb lenne e két hely, de a Michelin-kalauz csak olyan éttermeket listáz, ahova bárki bejuthat, a két exkluzív szusibár pedig nem ilyen.

Ennek ellenére maradt még 11 darab háromcsillagos hely Tokióban, köztük egy szusibár is, amelyekben egyébként szintén jelentős kihívást jelent asztalt foglalni. A hír kapcsán sokan azt is megjegyezték, Ono Dzsiro üzletét, a Szukijabasi Dzsirót külföldön nagyobb hírnév övezi, mint hazájában, amit jelez, hogy a legnépszerűbb japán éttermértékelő oldalon, a Tabelogon csak a 65. a szusibárok listáján.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok