Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek tiltakoznak és tüntetés is szerveződik a kormány színházi tervei miatt

2019. december 7., szombat 15:20 | aznap frissítve

Már 21 ezer felett jár a "kulturális élet szétverése ellen" meghirdetett petícióhoz csatlakozók számra, hétfőre pedig tüntetést szerveznek a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért. 

A Fidesz és a KDNP megszavazza ugyanis a parlament jövőheti záróülésén a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot, ami vétójogot adna az igazgatókinevezések tekintetében Kásler Miklós miniszternek, amennyiben egy színház állami forrásokat is elfogad. A kormánypárt frakcióvezetője, Kocsis Máté megjegyzése szerint ez a Gothár-botrányra adott válasz. Kocsis ugyanis úgy fogalmazott:

A Gothár-féle zaklatószínházak követelik a pénzt a kormánytól, miközben nem engednek betekintést az ügyeikbe, és akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket.

November 19-én lett nyilvános, hogy zaklatás miatt távoznia kellett a Katona József Színház egyik munkatársának, majd másnap Gothár Péter rendező nyilvánosan bocsánatot kért az egy évvel korábban történt esetért. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter később kijelentette, súlyos bűncselekményről van szó, amit ki kell vizsgálni, és nehezményezte, hogy "egy éve eltussolnak egy ilyen ügyet". A színház vezetője, Máté Gábor egy interjúban elismerte, ő azonnal értesült arról, mi történt Gothár és a kolléganője között, de azért nem intézkedett azonnal, mert úgy tűnt, az érintett felek elintézték egymást között az ügyet, de persze már bánja, hogy nem vonta be az üzemi tanácsot.

A kormány új törvénycsomagja formálisan nem teszi kötelezővé minden színház számára, hogy az igazgató kinevezése és felmentése tekintetében alávesse magát a miniszter akaratának, csakhogy ha a színházak ki akarnak maradni ebből, azt csak akkor tehetik meg, ha önként lemondanak az állami forrásokról, és megelégednek az önkormányzati támogatással. A tervezet bevezetné a „közös üzemeltetési megállapodás” új jogintézményét, „arra az esetre, ha a minősített színház önkormányzati fenntartója (…) központi költségvetési támogatásra tart igényt”. Mivel a budapesti kőszínházak évente több száz milliós állami működési támogatást kapnak, erről nehezen tudnának lemondani, bár Karácsony Gergely főpolgármester szerint a főváros megvédi a színházai szabadságát.

A kormánypárthoz kötődő sajtó szerint már arról beszél, hogy az állam minden egyes intézményt át fog világítani. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig nyílt levélben fordult a főpolgármesterhez, amiben alig burkoltan Máté Gábor igazgató menesztését követelte:

Értetlenül állok azelőtt, hogy az ügyben a Fővárosi Önkormányzat részéről a Katona József Színház esetében a mai napig nem került sor a szükséges konzekvenciák levonására. Ez is megerősíti a világos felelősségi viszonyok megteremtésének indokoltságát.

Emellett a törvénycsomaggal

Erre a törvénycsomagra reagált a Független Előadóművészeti Szövetség, melynek petíciója szerint a tervezet a "magyar kulturális élet szisztematikus szétverését" jelenti, mindemellett "egyik napról a másikra, egy tollvonással lehetetlenítik el a színházak önálló, szabad működését. Ezzel évi 7 millió nézőt vesznek semmibe."

A petíciót szombat délután 3-ra már közel 19 ezer ember írta alá, a célként kitűzött aláírás 50 ezer ember. A független kultúráért és a szabad színházakért december 9-én, hétfőn tüntetést is szerveznek a Városházánál, itt felszólal majd többek között az Örkény Színházat igazgató Mácsai Pál, Farkas Franciska színésznő, a független színházi társulatot alapító Pintér Béla és Karácsony Gergely főpolgármester is.

Reagált a kormányzati retorikára és intézkedései tervre a Katona József Színház is. 

A budapesti Katona József Színház teljes társulata ezúton utasít vissza minden nemtelen és a valós tények ismerete nélküli támadást, amit a színház és Máté Gábor ellen indítottak politikai erők

– írták. Hangsúlyozták, hogy a Gothár-ügyben a vezetőség a társulat egyöntetű támogatásával a hivatalos eljárásrendnek megfelelően járt el, amit független szakértők bevonásával lefolytatott vizsgálat is igazolt. „Felnőtt emberekként színházunkban nyíltan kommunikálunk, semmilyen kényszerítő erő alatt nem álltunk és nem állunk. A színház minden valótlan híresztelés esetén megteszi a szükséges jogi lépéseket” – írták, kijelentették továbbá, hogy

a Katona József Színház további működését Máté Gábor személyében látják biztosítottnak.

Felháborítónak nevezték, hogy egy transzparens, de az áldozatokat védő kommunikációnak 2019-ben az lehet a következménye Magyarországon, hogy egy felelős, az eljárásrendnek megfelelően eljáró vezetőt ilyen módon hurcoljanak meg. Határozottan elutasítják azokat a rágalmakat, melyek a színházat – és ezáltal a benne dolgozókat – “zaklatónak”, bűncselekményeket eltussolónak tüntetik fel.

Mivel erre hivatkozva a kormányzat épp az egész magyar színházi életet – függetleneket és kőszínháziakat – akarja ellehetetleníteni, arra kérünk mindenkit, aki az általunk képviselt értékek mellett áll, akinek fontos a művészi autonómia és szeretne továbbra is a nézőnk lenni, hogy december 9-én, hétfőn este 18 órakor a Városháza előtt jelenlétével fejezze ki szolidaritását társulatunk és a magyar kulturális élet egésze mellett

– fogalmaztak.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szombat késő este rakott ki egy bejegyzést a Facebookra, amiben leírják, hogy szerintük nem igaz, hogy az SZFE tudott a Katonában zajló eseményekről, az sem, hogy Máté Gábor a valódi irányítója az egyetemnek, az sem igaz, hogy a december 4-i etikai bizottsági ülést Gothár Péter lakásán tartották meg, az sem, hogy Fekete Péter kulturális államtitkár nyomására kezdett az egyetem vizsgálatot, és az sem, hogy az SZFE a balliberális oldalra sorolja magát, és ideológiai képzést folytat.

Illetve kérik a sajtót, hogy hagyják abba a tanulóik vegzálását:

Rovatok