Index Vakbarát Hírportál

Megtalálhattak egy Klimt-festményt, ami 22 évvel ezelőtt tűnt el

2019. december 11., szerda 13:31

Megtalálhatták Olaszországban Gustav Klimt azon festményét, amit még 1997-ben loptak el, jelentette be a helyi hatóság szerdán a Reuters szerint.

A 22 éve eltűnt festmény Klimt egyik nőportréja, az 1917-es festmény egy fiatal nőt ábrázol, mögötte zöld háttérrel. A művet az észak-olaszországi Piacenza egyik galériájában, a Ricci Oddiban találták meg. A galéria külső falairól éppen a borostyánokat szedték le, amikor az egyik kertész talált egy kis csapóajtót: emögött volt ott egy szemeteszsákba csomagolva a Klimt-festmény.

A festmény ezután a rendőrséghez került, jelenleg szakértők vizsgálják, hogy ez lehet-e a valódi Klimt-alkotás. Az eredeti darab egyébként 1997 februárjában tűnt el, a rendőrség 22 évvel ezelőtti álláspontja szerint a betörők egy horgászbottal halászhatták ki a festményt a teremből - ezután eldobták annak keretét a tetőn, a festményt pedig elrejtették. 

Piacenza kulturális vezetője egy helyi rádiónak arról nyilatkozott, hogy egyrészt hihetetlen történet lenne, hogy a festmény mindvégig ott lapult a galériában, pedig annak eltűnése után az egész épületet átfésülték. Másrészt arról is beszélt, hogy szerinte kicsit furcsa, hogy a feltételezhető Klimt-alkotás 22 éven át egy falba rejtve ilyen jó állapotú maradt. 

Rovatok