Index Vakbarát Hírportál

Az NDK legnagyobb műkincslopásakor eltűnt öt festmény kerülhetett elő

2019. december 14., szombat 14:32

Negyven éve, az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) legnagyobb műkincslopásakor eltűnt, majd a múlt héten előkerült festmények eredetiségét vizsgálja egy német szakértői csoport, írja az MTI.

Öt olyan különösen értékes festmény került elő az elmúlt héten, amelyet 1979. december 14-re virradó éjjel rejtélyes módon loptak el a Gothában lévő Friedenstein kastély gyűjteményéből. Jelenleg a kastély alapítványa kérésére a Berlini Állami Múzeumok Rathgen Kutatólaboratóriumának munkatársai vizsgálják a művek eredetiségét.

Az öt alkotás 14-18. századi régi mesterek műve:

Évtizedeken át nyoma sem volt a képeknek, 2018-ban azonban az alapítvánnyal egy ügyvéden keresztül kapcsolatba lépett egy csoport, és közölte, hogy náluk vannak a művek. Gotha polgármestere és az akkori alapítványi vezető, Knut Kreuch a Siemens Kulturális Alapítvány támogatásával szeptemberben megszerezte az alkotásokat.

A berlini ügyészség két férfi ellen indított nyomozást zsarolás és lopás vádjával. A Friedenstein kastély alapítványának szóvivője, Marco Karthe szerint céljuk az ügy békés elrendezése. Ennek feltétele azonban, hogy kiderüljön, valóban az eredeti képekről van szó, nem pedig esetleges másolatokról.

Mivel a festmények öt különböző művész öt különböző korszakból származó alkotásai, a vizsgálatok hosszú ideig tartanak.

Amennyiben a festmények eredetiek, az hatalmas szenzáció. Az elmúlt 40 évben egy kép sem került elő, most meg egyből itt van mind az öt - mondta Karthe. Ha az ellopott művekről van szó, szeretnék már a következő évben visszajuttatni őket Gothába, és bemutatni őket a közönség előtt.

Rovatok