Index Vakbarát Hírportál

Nagy Ervin: Nagy szarban lesznek a Kocsis Máté-szerű képződmények

2019. december 17., kedd 17:16

"Pöcegödörszerű képződmény a magyar politikai élet, amit én ámulva-bámulva nézek. Nagyon rossz a túlélőjének lenni" – jelentette ki az RTL Klub Házon kívül című műsorának Nagy Ervin, aki a Katona József Színházat ért kormányzati támadások és a színházi törvény módosítása után adott indulatos interjút a műsor stábjának. Ebből jelent meg egy kétperces részlet kedden a csatorna honlapján.

"Nagyon komoly indulatokat gerjeszt bennem egy-egy ilyen félnótás országgyűlési seggnyalónak a hozzászólása" – kezd bele a színész, aki szerint olyan embereket bélyegeznek meg, akik egyébként köztiszteletnek és közszeretetnek örvendenek. "Mi csináljuk a munkánkat, és most jön egy ilyen Kocsis Máté-szerű képződmény (...), egy ilyen típusú csávó azért, hogy a főmérnöknek fölfelé nyaljon, emberekről bármit ki mer jelenteni egyfajta politikai szituációban, amitől ő azt gondolja, hogy ebből valamifajta nyeresége lesz."

A Katona József Színház színésze a nyilatkozatával minden bizonnyal nem egyszerűen egy "Kocsis Máté-szerű képződményre", a fideszes politikus valamelyik hasonmására utalt, hanem magára Kocsis Mátéra, aki a Katona József Színház zaklatási ügye után máris "zaklatószínházakat" kezdett emlegetni. A kormánypárti retorikában aztán ez lett az új kulturális finanszírozási törvénycsomag elfogadásának egyik indoka.

A színész szerint öngyilkosság, amit a kormánypárti politikusok a kultúrával és a művészekkel tesznek.

Öngyilkosság azt a kultúrát kicsinálni, ami nem csak a baloldalé, hanem a jobboldalé is. Szerintem nem volt jó ötlet rálépni a művészek bütykére. Nagyon rossz ötlet volt, mert ha a kreatív energiáinkat elkezdjük használni a politika ellen, akkor nagy szarban lesznek.

Nagy Ervin szerint a jó színház, kritikai színház, aminek kötelessége, hogy a fennálló hatalmat "csipkedje", figyelmeztesse és tükröt tartson neki. "Nem Orbán Viktor-bábukat égetünk a színpadon, hanem megfricskázzuk a hatalmat" – tette hozzá a kritikus színházak védelmében.

A Házon kívül színháztörvényről szóló riportja kedd este 23:20-tól lesz látható az RTL Klubon.

Rovatok