Index Vakbarát Hírportál

Leváltották a diákokat cigizésre kényszerítő bécsi Balettakadémia vezetőit

2019. december 20., péntek 17:54

Leváltották a bécsi Állami Operaház balettiskolájának ügyvezető igazgatóját és művészeti vezetőjét pénteken, három nappal azután, hogy kiderült, a bécsi Staatsoper operaházhoz tartozó Balettakadémiában súlyosan zaklatták, és a fogyás érdekében dohányzásra kényszerítették a diákokat, írja az MTI.

Az intézményben zajló visszaéléseket egy testület vizsgálta ki, ők javasolták az ügyvezető igazgató menesztését, és bírálták a művészeti igazgató munkáját. A jelentés szerint a "gyerekek jóléte veszélyben van", azért is, mert az intézmény nem szentel kellő figyelmet az előadások, a próbák és az iskolai teljesítmény miatt rájuk nehezedő nyomás egészére.

Manuel Legris francia koreográfust, az iskola művészeti vezetőjét felmentették a tisztségéből, de megmaradt az operaház balettigazgatójának. 

Azonnali hatállyal menesztették az intézmény ügyvezető igazgatóját, a román Simona Noja-Nebylát is. Tisztségét átmenetileg Simone Wohinz, az állami balett kereskedelmi igazgatója veszi át.

Az 1771-ben alapított balettakadémiának, amelynek egykori hallgatói közül ma sokan a londoni Királyi Balettben és a New York-i American Ballet Theatre-ben táncolnak, jelenleg nagyjából 130 diákja van, 10 és 18 éves kor közötti fiatalok csaknem 80 százaléka külföldről érkezett.

Az osztrák kormány áprilisban vizsgálatot indított az iskola ellen. Az EuroNews szerint 16 meghallgatás és 24 interjú után végül kedden a jelentés is kikerült. Eszerint:

Az opera kedden azt válaszolta, hogy számos lépést tett a helyzet javítása érdekében, csökkentették a hallgatók előadásainak számát, valamint megkezdték az egészségügyi és pszichológiai támogatásra épített programok kidolgozását. 

Rovatok