Index Vakbarát Hírportál

Négy új tagja van az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémiának

2019. december 21., szombat 17:31 | aznap frissítve

Négy új tagja lett az irodalmi Nobel-díjakat odaítélő Svéd Akadémiának, írja az MTI.

A 18 tagú testület valamennyi új tagja nő: a finn Tua Forsström mellett a svéd Ellen Mattson, Anne Swärd és Lisa Wikforss. A bizottság védnöke, XVI. Károly Gusztáv svéd király is részt vett azon a pénteki ceremónián, amelyen a testület tagjaivá avatták őket.

A Svéd Akadémia tekintélyét az utóbbi időben szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrányok tépázták meg, emiatt tavaly nem hirdettek irodalmi Nobel-díjast sem. A 2018-as irodalmi Nobel-díj nyertesét a 2019-es díjazottal együtt hirdették ki idén októberben. A 2018-as év irodalmi Nobel-díjasa a lengyel Olga Tokarczuk, a 2019-es pedig Peter Handke osztrák író lett. Handke díjazása azonban újabb nemzetközi botrányt okozott, mert az író a 90-es években sokak szerint mentegette a jugoszláviai háborúkban elkövetett szerb népirtásokat. Az idei díjátadót ezért bojkottálta Albánia, Koszovó, Törökország, Bosznia-Hercegovina és Horvátország, Szarajevóban pedig a boszniai háború túlélőinek egyesülete hatalmas kijelzőt állított fel, amelyen gonosztevőként, koponyák mellett látható az osztrák szerző. Handkéról az is kiderült, hogy jugoszláv útlevelet kapott a háborús bűnös Slobodan Milošević elnök kormányától.

A fizikai, a kémiai és a közgazdasági díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, az orvosi díjat a stockholmi Károly Egyetem (Karolinska Institutet), az irodalmi díjat a Svéd Akadémia, a Nobel-békedíjat a Storting, a norvég parlament által megválasztott öttagú bizottság ítéli oda, mert a díj alapításakor Norvégia és Svédország uniót alkotott.

(Borítókép: A Svéd Akadémia éves nagygyűlése Stockhomban, az asztalnál szemközt a négy új tag. Fotó: Jonas Ekstromer/AFP)

Rovatok