Index Vakbarát Hírportál

Drágakőre festett képritkaságot mutatnak be Budapesten

2020. január 16., csütörtök 09:32

Igazi képzőművészeti ritkaságot mutatnak be Budapesten. A 17. században élt Antonio Tempesta különleges festményét, amely egy hajszálvékony drágakőlap mindkét oldalán ábrázol egy-egy ószövetségi jelenetet. A művész a lápisz lazuli nevű kőzet természetes mintázatait is integrálta a festménybe, így téve még különlegesebbé. Az Iparművészeti Múzeum újonnan felfedezett és frissen restaurált műkincse péntektől nézhető meg a Ráth György-villában.

A műtárgy 2016 januárjában romos állapotban bukkant fel az Iparművészeti Múzeum egyik raktárában. Szétesett keretének berakásai mind hiányoztak, a festmények alapjául szolgáló kő számos apró darabra tört össze. A kőlap nemcsak törött, de hiányos is volt. A festett felület mintegy ötödét kitevő hiányokat gipsz kiegészítések pótolták, rajtuk az eredeti kép művészi színvonalától élesen elütő, igénytelen festéssel.

Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét. Ezzel párhuzamosan megkezdődött az alig egy milliméter vastag, néhol a fényt is áteresztő drágakő lapra festett mű restaurálása is. 

A restaurált műtárggyal együtt látható lesz az egykori tulajdonos, a 18-19. század fordulóján élt Jankovich Miklós hatalmas műgyűjteményének néhány kivételes ötvöskincse is. 

Rovatok