Index Vakbarát Hírportál

Nyilatkozatban tiltakoznak a Térey-ösztöndíjas írók

2020. január 30., csütörtök 15:03

Nyilatkozatot adtak ki a Térey-ösztöndíjas írók, pontosabban az érintett írók körülbelül fele, huszonegy fő, írja a litera.hu. A nyilatkozatban azt kérik, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Irodalom Éjszakája eredeti koncepciójának megfelelően szerepeltesse Bartók Imre szövegeit a programban.

Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért visszautasítjuk a Térey János-ösztöndíjasokat ért méltatlan támadásokat és nyilvános megbélyegzésüket, hiszen az ösztöndíjat a szakma szervezeteinek széles körű részvételével ítélték meg.

Az ügy előzménye, hogy több író visszautasította a PIM által elindított Térey János-ösztöndíjat, melynek célja, hogy a 35 és 65 év közötti, magyar nyelven alkotó szerzők számára nyugodtabb alkotói körülményeket biztosítson. A 2020-ban havi bruttó 320 ezer forinttal járó ösztöndíjat eddig Bartók Imre, Csehy Zoltán, Zoltán Gábor, Keresztesi József és Szőcs Petra utasította vissza.

Az ösztöndíjat elsőként visszautasító Bartók Imre egy héttel azután, hogy bejelentette döntését, Facebook-oldalán közölte: egy nappal az ösztöndíj visszautasítása után, január 22-én, a Külgazdasági és Külügyminisztérium visszavonta a részvételét az Irodalom Éjszakája elnevezésű programon, amelyen egy korábbi megállapodás szerint Magyarországot képviselte volna. Bartók egyébként azért utasította vissza a támogatást, mert aggályosnak találja a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd PIM főigazgató személyét.

A mostani nyilatkozat aláírói között olyan írók vannak, mint Bartis Attila, Garaczi Lászó, Győrffy Ákos, Háy János, Kemény István, Kollár Árpád, Lackfi János, Szálinger Balázs, Varró Dániel vagy Vörös István.

Rovatok