Index Vakbarát Hírportál

45 millió dollárt hagyott egy nő a St. Louis-i operaházra

2020. február 6., csütörtök 21:27 | aznap frissítve

Az amerikai operaházak történek egyik legnagyobb adományában részesült a St. Louis-i operaház, amelyre 45 millió dolláros (13,8 milliárd forint) vagyont hagyott végrendeletében egy operarajongó nő, írja az MTI.

A tavaly decemberben 96 évesen, szívelégtelenségben elhunyt Phyllis Hernden Brissenden adományának köszönhetően több mint duplájára, 80 millió dollárra emelkedik a St. Louis egyik elővárosában, Webster Grovesban működő operaház alapítványi tőkéje.

Andrew Jorgensen főigazgató szerint a hagyatékból várhatóan már 2022-ben némi pénzhez jutnak, de még további évekbe telik, míg teljesen elrendezik egy ekkora vagyon sorsát.

A szomszédos Illinois államban élő Brissenden családja áruházakból gazdagodott meg. Az idős hölgynek nem voltak közeli rokonai, gyakran mondogatta, hogy neki az operaház jelenti a családot. A főigazgató szerint Brissenden „rajongása az operaház iránt mindenkire átragadt, az opera volt az élete, és ezt megmutatta a felajánlásban is”.

A jótevő, aki a kezdetektől támogatója és felügyelőbizottsági tagja volt az 1976-ban alapított operaháznak, már életében 2,5 millió dollárt (770 millió forint) adományozott az intézménynek, de többnyire névtelenül tette.

Ha csak tehette, Phyllis Hernden Brissenden az illinoisi Springfieldből átruccant St. Louisba, és minden operát annyiszor megnézett, ahányszor csak tudott.

Rovatok