Index Vakbarát Hírportál

Egy kritikus összetört egy 20 ezer dolláros műalkotást egy mexikói kiállításon

2020. február 10., hétfő 15:57

Meg akarta mutatni egy műkritikus, hogy mennyire nem tetszik neki egy kiállított, 20 ezer dollár (bő 6 millió forint) értékűre becsült műalkotás, de ahelyett, hogy szimplán csak demonstrálta volna a véleményét, véletlenül össze is törte az egészet - írja a Guardian.

A műtárgy egy üvegvitrin volt, amelyben a kiállító művész, Gabriel Rico emberek által készített tárgyakat - labdát, teniszlabdát - és természetes objektumokat - követ, madártollat - mutatott be egy mexikóvárosi művészeti vásáron. Avelina Lésper műkritikus úgy akarta kifejezni nemtetszését, hogy lerakott az üvegre egy üres üdítős dobozt, hogy azzal együtt fotózza le.

Mire az egész hóbelevanc ripityára tört.

"Olyan volt, mintha a mű meghallotta volna, amit mondtam róla, és így fejezte volna ki az érzéseit" - mondta Lésper az esetről a cikkeit közlő portál videójában.

A mexikóvárosi OMR galéria állásfoglalása szerint akár valóban véletlenről volt szó, akár nem, Lésper viselkedése "hihetetlen mértékben híján volt bárminemű szakmaiságnak és tiszteletnek".

Lésper azt javasolta a múzeumnak, hogy hagyják így a törött alkotást, mert ez így kifejezi a mű "evolúcióját", de a galéria nem volt vevő az ötletre. A kritikus felajánlotta azt is, hogy segít a javításban. Mindenesetre most megvárják, mi a művész álláspontja, és csak azután cselekszenek.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok